Kriptovalute

Kineski Bitcoin rudari sele u Teksas

  • 17.06.2021. 21:40

Nakon pooštravanja mjera za trgovinu kriptovalutama u maju mjesecu, sve više se priča o novoj lokaciji koja bi bila adekvatna za preseljenje velikog broja Bitcoin rudara iz Kine.

Po svemu sudeći destinacija je država Teksas.

Zahvaljujući dobrom dijelu struje koja dolazi iz obnovljivih izvora, Američka savezna država Teksas bi mogla da postane nova destinacija velikog broja farmi za rudarenje kriptovaluta, koje planiraju da se isele iz Kine.

Rudarenje je proces koji zahtjeva ozbiljnu količinu struje, da bi se održavala postojeća mreža i generisali novi novčići kao nagrada za rudare. Kineske provincije Ksinjiang, Unutrašnja Monglolija, Sičuan i Junansu bile idealne za rudare zbog jeftine struje. Sičuan i Junan su struju dobijale uglavnom od hidro, a Ksinjiang i Unutrašnja Mongolija od termoelektrana. Međutim, izgleda da ovo više nisu lokacije na kojima će rudari još dugo moći da se zadržavaju.

Peking je počeo sa uvođenjem mera koje sprečavaju trgovinu kriptovalutama unutar Kine, a čini nam se da je ovo samo jedna od mjera koje kineska vlada planira da uvede kako bi imala veću kontrolu nad novčanim tokovima unutar svoje zemlje. Sa druge strane, zvaničnici ove države itekako vjeruju i investiraju u blokčejn tehnologiju, kao idealnu osnovu za razvoj ekonomije, upravljanjem lancima snabdevanja, praćenjem i dijeljenjem podataka, za upotrebu u javnim uslugama...

Rudari su već počeli da pakuju kofere u Unutrašnjoj Mongoliji, koja nije ispunila klimatske ciljeve koje je nametnuo Peking, dajući Bitcoin rudarima dva mjeseca da presele svoju mašineriju, direktno ih kriveći za preveliku potrošnju u regionu.

Ovo je odmah postalo evidentno jer je Bitcoin hashrate pao značajno, što znači da se instalacije širom zemlje gase zarad relokacije ili prodaje. Ovim tempom ne bi bilo nemoguće da se preko 50% Bitcoin rudara potpuno premesti van Kine. Sa druge strane kompanije koje su investirale velike količine novca u Bitcoin rudarenje u Kini se ne mire sa činjenicom da im je budućnost neizvjesna, pa je velika vjerovatnoća da će premestiti svoje farme u zemlje u kojima će imati mirniju klimu i izvijesnu budućnost.

Dobra stvar je što je mašinerija potrebna za kopanje Bitcoin i drugih kriptovaluta portabilna i lako prenosiva, te ne zahtijeva previše skupe i specijalizovane uslove. Dovoljno je obezbijediti dobro hlađenje, internet vezu i jeftinu struju.

Teksas - obećana zemlja za rudare

Sa druge strane Teksas je država koja ima vrlo liberalne zakone kada su kriptovalute u pitanju, a nudi vrlo niske cijene kada je struja u pitanju. Prije dvije godine čak petina struje dolazila je iz obnovljivih izvora kao što je vjetar, a ova država ima velike planove da se taj udio konstantno povećava.

Pored toga naponska mreža omogućava korisnicima da biraju provajdere kada je struja u pitanju, što je još jedan od koraka koji bi mogao da privuče kripto farme na područje SAD.

Prema riječima predstavnika nekoliko velikih kripto-menjačnica, u narednih nekoliko mjeseci se očekuju velike promjene kada je rudarenje Bitcoin kriptovalute u pitanju. Teksas djeluje kao logična destinacija zbog jeftine struje koja dolazi iz obnovljivih izvora, ali i zbog većine političara koji aktivno promovišu rudarenje, pa je velika šansa da će SAD da preuzmu primat kada je rudarenje Bitcoina u pitanju.

Pored Teksasa, alternativa rudarima može biti Kazahstan, kineski susjed čija struja takođe dolazi iz "prljavih" izvora – termoelektrana na ugalj. Pored toga, Kazahstan ima liberalne zakone kada je građenje zgrada u pitanju, što je idealno za rudare koji žele brzo da naprave fizičke instalacije za svoje farme u kratkom vremenskom periodu.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок