Kanađani pronašli tone zlata na jugu Srbije

11:40, 14.08.2020.
Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis", nagovijestila da je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, u okviru projekta nazvanog "Tlamino" pronašla preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vrijedne nešto više od milijardu dolara.

Oni su najavili izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi.

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija "Tedijan" saopštila je da je postigla dogovor o kupovinu srpske geološke firme EFPP, koja posjeduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške.

Ova firma, koja traga za ležištima metala u Srbiji, Bugarskoj i na Kosmetu, saopštila je da je postigla dogovor o kupovini srpske geološke firme EFPP, koja posjeduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške, gdje su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka - saznaju "Novosti".

Što se tiče Projekta "Tlamino", kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mjestu, u prosjeku, iznosi oko tri grama po toni. Primjera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva, rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Inače, "Medgold" je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Projekat "Tlamino", pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo nevjerovatna 193 grama po toni srebra.

Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje "Fortuna silver", u čijem se posjedu nalaze rudnik zlata i srebra "San Hoze" u Meksiku i peruansko ležište srebra "Kailoma".

"Medgold" je, prema sporazumu sa kanadskim "Fortuna silverom", koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata "Lindero", obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira osam miliona dolara.

Prema tom sporazumu, "Fortuna" bi, u zamjenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Projektu "Tlamino".