Kako ovo vrijeme utiče na usjeve: Savjeti poljoprivrednicima

  • 23.04.2020. 13:05

Kada se govori o ratarskim kulturama, ozimi usjevi se u zavisnosti od sortimenta i roka sjetve nalaze u završim fazama vlatanja i početka klasanja. Velike temperaturne oscilacije koje su bile prisutne, u kombinaciji sa odsustvom padavina, dovele su do toga da su trenutno niži usjevi.

Ipak, zdravstveno stanje kod onih usjeva gdje je zaštita izvršena na vrijeme je na zadovoljavajućem nivou, u odnosu na one gdje zaštita nije izvšena i stoga apel ratarima da obave zaštitu što je prije moguće protiv prouzrokovača oboljenja i protiv insekata. 

Što se tiče kukuruza, vremenske prilike omogućile su ratarima da započnu sjetvu u optimalnom agro-tehničkom roku. Sjetva je i dalje u punom jeku i sledeća mjera koja bi trebalo da se obavi jeste zaštita od korovskih populacija, primjenom određenih herbicida, poslije sjetve, a  prije nicanja usjeva.        

Kod voćne kulture, zasada jabuke se nalazi u završim fazama cvjetanja i upravo je to momenat kada treba da se obrati pažnja na hemijsko proređivanje, primjenom preparata na bazi amida.      

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da tretman izvode na tempraturama iznad 13 stepeni, pri povećanoj vlažnosti vazduha i uz veći utrošak vode.         

Kada pričamo o zaštiti protiv venturije nekvalis, odnosno čadžave pjegavosti i krastavosti ploda jabuke, ovu godine je okarakterisalo kasno dozrijevanje asko spora, pa samim tim se zaštita obavlja na preventivan način, odnosno primjenom preventivnih preparata, pozicioniranih neposredno prije kiše.       

Generalno gledajući, nedostatak vlage u zemljištu vidljiv je u u svim zasadima voća i s tim apel proizvođačima koji nisu završili navodnjavanje da tu mjeru obave što prije.      

U fazama cvjetanja kod jabuke, kruške i šljive, po pravilu se obavlja tretman insekticidima za suzbijanje osice jabuke i šljive. Ipak, voćari bi trebalo da povedu računa da ovaj tretman obave kasnije kada prođe faza cvjetanja kako bi zaštitili pčele.       

Uljana repica trenutno se nalazi u fazama cvjetanja, u dobroj je kondiciji i izuzetno dobrom stanju.        

Тагови: