Razlika prosječne plate 22 procenta

Jeftina radna snaga: Isti posao, isto znanje ali Nijemcu veća plata nego strancu

15:50, 09.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Iako imaju iste kvalifikaciju i rade isti posao, stranci u Njemačkoj po pravilu imaju manju platu od Nijemaca.

I to važi za sva zanimanja. Razlika prosječne plate iznosi čak 22 procenta

Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine „Velt“, prosečna bruto plata u Nemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. iznosila je 3.209 evra mjesečno. Bruto plata je plata prije odbijanja socijalnih doprinosa i poreza. 

Zaposleni koji imaju njemačko državljanstvo zarađivali su prosečno 3.294 evra, dok su stranci prosječno zarađivali 2.463 evra. Razlika je, dakle, 22 odsto. Ali, i između stranaca postoje razlike. Najlošije su plaćeni zaposleni iz zemalja iz kojih poslednjih godina dolazi najviše potražilaca azila (Sirija, Avganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosječno zarađuju 1.839 evra mjesečno bruto. I te razlike važe za sve nivoe zanimanja – pomoćne radnike, kvalifikovane radnike, specijaliste i stručnjake. 

Isti posao, razlika u plati 

Prema analizi Savezne agencije za rad, i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju djelimično znatno manje. Kao pomoćni radnici Nijemci zarađuju prosečno 2.313 evra bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosečno 1.918 evra bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše potražilaca azila kao pomoćni radnici zarađuju prosečno 1.647 evra bruto. 

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalifikovanih osoba): Nijemci zarađuju prosječno mjesečno 5.333 evra bruto, stranci 4.960 evra bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 4.394 evra bruto. Razlike se uočavaju i kad Nijemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao. 

Najmanja razlika između Nijemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica Nijemci recimo zarađuju 1.765 evra bruto, stranci 1.761 evro bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 1.655 evra bruto. 

Radne snage ima 

Analiza Savezne agencije za rad pokazuje takođe da u Nemačkoj ne nedostaje radne snage generalno. Jer, u prošloj godini je bilo prosečno 796.000 nepopunjenih radnih mjesta, dok je nezaposlenih bilo prosečno 2.300.000, dakle tri puta više. Pritom su kao nezaposlene vođene samo one osobe koje su odmah mogle da preuzmu posao, dakle nisu bile bolesne ili na nekoj prekvalifikaciji. Ukupno je posao u 2018. u Njemačkoj tražilo prosječno 4.400.000 osoba.