Prvi kvartal

Izvozne cijene veće za 7,2 odsto, a uvozne za 1,1 odsto

11:07, 12.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Izvozne cijene robe iz Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine veće su za 7,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosjek, dok su uvozne veće za 1,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu najveće povećanje od 16,3 odsto dostigle su izvozne cijene pića i duvana, a zatim sirovih nejestivih materija, osim goriva, koje su veće za 15,5 odsto. 

U istom periodu najveći pad izvoznih cijena od 15,1 odsto bio je kod robe iz grupe životinjskih i biljnih ulja, masti i voskova. 

Najveći rast uvoznih cijena u posmatranom periodu od 4,9 odsto bio je kod robe iz grupe sirove nejestive materije, osim goriva, te 4,1 odsto kod mineralnih goriva i maziva. 

U istom periodu, pad uvoznih cijena od 1,1 odsto bio je kod životinjskih i biljnih ulja, masti i voskova, te 0,5 odsto kod mašina i transportnih sredstava. 

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da na nivo izvoznih cijena u prvom redu utiče nivo cijena robe na svjetskim berzama, kao i kratkoročni odnosi ponude i potražnje. 

"Na nivo cijene robe proizvedene u Srpskoj uticaj imaju još i fiksni troškovi, odnosno troškovi kapaciteta koji su u dobroj mjeri veći nego isti troškovi u inostranstvu, posebno u razvijenim zemljama, usljed starije opreme i tehnologije", naveo je Markićević. 

Prema njegovim riječima, na nivo uvoznih cijena prvenstveno utiče fiksni kurs KM za evro, što pogoduje uvoznicima.