Savjet ministara BiH

Izvoz povećan za 12 odsto u odnosu na prvi kvartal 2017.

  • 05.06.2018. 16:59

U BiH je u prva tri mjeseca ove godine robni izvoz veći za 12,1 odsto nego u istom periodu lani, a industrijska proizvodnja za pet odsto, navodi se u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar-mart 2018. godine.

U informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje, sa kojom je danas upoznat Savjet ministara BiH, navodi se da je u prva tri mjeseca 2018. godine na nivou BiH prikupljeno 3,5 milijarde KM javnih prihoda, što je za osam odsto više nego u istom periodu prethodne godine. 

U strukturi javnih prihoda sa oko 48 odsto učestvuju prihodi koje je naplatila Uprava za indirektno oporezivanje, a oko 52 odsto ukupnih prihoda čine prihodi u nadležnosti entitetskih poreskih uprava. 

Savjet ministara BiH utvrdio je danas prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, čime se žele trajno riješiti otvorena pitanja u interesu građana i privrednika dvije zemlje. Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika sporazuma iz BiH predložen je ministar bezbjednosti. 

Savjet ministara utvrdio je prijedlog za zaključivanje memoranduma o razumijevanju u vezi sa sprovođenjem projekta "Unapređenje sistema bezbjednosti hrane u BiH u okviru razvojne saradnje između BiH i Češke". 

Riječ je o konkretnoj podršci uspostavljanju funkcionalnog sistema kontrole pesticida, đubriva i integralne zaštite bilja, te sistema službenog uzorkovanja za salmonelu, kao i pilot – sistema za kontrolu aditiva u hrani. 

Na današnjoj sjednici Savjet ministara utvrdio je i uputiće Predsjedništvu BiH prijedlog osnova za pridruživanje BiH Globalnom forumu o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe. BiH će se na ovaj način pridružiti državama članicama Globalnog foruma u borbi protiv poreskih utaja sprovođenjem međunarodno usaglašenih standarda o transparentnosti i razmjeni informacija u ovoj oblasti. Istovremeno će se stvoriti uslovi za pristup programima tehničke pomoći Globalnog foruma. Za članstvo BiH u ovom forumu u 2018. godini biće obezbijeđeno 17,5 hiljada evra. 

Na današnjoj sjednici utvrđen je prijedlog osnova za pokretanje pregovora za zaključivanje Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Njemačke o prihvatanju projekata tehničke saradnje za 2016. godinu, vrijednih ukupno 7,5 miliona evra. 

Tako će 4,5 miliona evra, po 2,25 miliona evra, biti usmjereno na podršku jačanju javnih institucija i energetsku efikasnost, a sa tri miliona evra, i to po 1,5 miliona evra, biće podržani projekti "Stručno obrazovanje" i "Program za lokalnu samoupravu i podsticanje privrede". Ovim se nastavljaju projekti započeti 2013. godine, koje je realizovalo Društvo za međunarodnu saradnju /GIZ/ u saradnji sa lokalnim zajednicama u BiH.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)