Izvoz mesa na tursko tržište početkom naredne sedmice

  • 03.09.2020. 19:34

Meso iz BiH početkom naredne sedmice kreće na tursko tržište. Dvije domaće kompanije već su potpisale ugovore o izvozu sa jednom turskom kompanijom. Kvota za ovu godinu iznosi 3.000 tona, a izvoznici zasad planiraju da u tu zemlju pošalju ukupno 1.000 tona. U ZP-komercu iz Bijeljine gdje kažu da će za početak izvesti količinu od 500 tona. 

"Ugovor je potpisan na količinu od 500 tona sa mogućnošću da se poveća ta količina na 300 tona. Mi u ponedeljak krećemo, zapravo trebalo bi da krenemo. Prva isporuka prema Turskoj očekuje se u srijedu. Ono što bi htio da naglasim u ovoj situaciji kada je u pitanju sama stoka koja ide na klanje je samo 20 odsto stoke koja će ulaziti u klaonicu je naša, a sve ostalo će biti otkupljeno od individualnih proizvođača", kaže Darko Marković, mesna industrija "ZP-Komerc".

Turski inspektori već su na terenu, tako da se prve isporuke u tu zemlju očekuju tokom naredne sedmice, potvrdio je Ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara BiH. Zahtjev prema turskoj strani odnosio se na povećanje broja kooperanata, pojašnjava Staša Košarac. Obaveza je, kaže, i da pokušamo otvoriti nova tržišta.

"Prije svega treba reći da imamo određenu vrstu viškova, da ćemo kroz ovaj otkup naših mesoprerađivača te viškove u jednom segmentu umanjiti. U drugom segmentu ćemo ih umanjiti time što ćemo i dalje nastaviti da razvijamo izvoz mesa sa Turskom. Imamo kapacitete koji su nam neophodni", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH.

Prioritet je zaštita domaće proizvodnje, poručio je Košarac koji je posjetio mesnu industriju Tulumović u Laktašima. Za razliku od Republike Srpske, FBIH, kaže, još nije donijela odluku o interventom otkupu proizvoda. U Mesnoj industriji Tulumović koja otkupljuje domaće proizvode, očekuju da će posao biti uspješno završen do kraja otkupa. 

"Mi smo od odobrenih hiljadu grla junadi za interventni otkup zaklali 220 i ovim tempom uspjećemo da završimo sve do kraja interventog otkupa", kaže Jovana Tulumović, zamjenik direktora mjesne industrije "Tulumović.

Prerađivači moraju da plate proizvođaču tovne junadi minimalno 3,80 KM po kilogramu, a dobijaju nazad 70 feninga po kilogramu, što je premija Ministarstva. Kada je riječ o tovnim svinjama, minimalna otkupna zagrantovana cijena za proizvođače je 2,80 KM, a podsticaj je 60 feninga.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)