Izvoz iz Srpske zbog korone opao za skoro 200 miliona maraka

  • 01.07.2020. 19:30

Izvoz iz Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine pao za 13,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine - preračunato u marke, izvoz je manji za 196 miliona, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Zbog pandemije korona virusa, zatvaranja granica i smanjenja potražnje, izvozno orijentisane grane, kao što su obućarska industrija, na posebnom su udaru. Banjalučka tvornica obuće "Bema" je samo u aprilu bila na gubitku od oko 1,5 miliona KM.

"Mi nešto pokušavamo sa domaćom proizvodnjom, ali naša obućarska industrija - ne samo "Bema" - to se na sve fabrike odnosi, već smo dobili jako smanjen broj narudžbi za nove proizvodnje, jer su pune magaze. Na koncu konca, ljudi i ne znaju šta će biti u oktobru, novembru, decembru, hoće li uopšte raditi prodavnice, kakva će biti korona, pa niko ni ne naručuje obuću", rekao je Marinko Umićević, tehnički direktor fabrike obuće "Bema".

Pomoć Vlade im je dobro došla, i mogli su koliko-toliko da amortizuju gubitke, ali, kako kaže Marinko Umićević, elementarna nepogoda za obućarstvo i dalje traje. Za našu privredu, smanjenje izvoza od 200 miliona maraka predstavlja ogroman pad, ali moramo biti svjesni globalnih tokova zbog pandemije, i Republika Srpska tu nije izuzetak - ocjenjuju u Privrednoj komori. Teško je očekivati da do kraja godine dostignemo ovaj minus, ali je najbitnije zaustaviti padanje, poručuju iz Komore.

"Naša privreda kada je u pitanju izvoz vezana je za preduzeća iz inostranstva, i dok ta preduzeća tamo ne budu radila u potpunom kapacitetu, dok se tržište u potpunosti ne otvori, ne možemo očekivati ni da će naša privreda u potpunosti - izvozno orijentisana privreda - u potpunosti da radi. Ono što sada možemo da očekujemo i da se nadamo da će ovaj trenutni pad što prije biti zaustavljen", istakao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, više od 70 odsto ovogodišnjeg izvoza iz Republike Srpske otpada na Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Njemačku i Austriju. Prethodnih pet mjeseci su bili loši i po uvoz. U Republiku Srpsku je ušlo 11,7 odsto manje robe nego u periodu od januara do maja 2019. godine.