Gradiška

Izgradnja mosta na Savi jedan od najznačajnijih regionalnih projekata

  • 25.09.2020. 18:48

Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške jedan je od najznačajnijih regionalnih projekata. Poručio je to ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH koji je obišao gradilište.

Očekujemo, kaže Vojin Mitrović, da na proljeće 2022. godine otvorimo ovaj most. Već naredne sedmice ide u Zagreb na sastanak sa ministrom saobraćaja Hrvastke na kojem će glavna tema biti izgradnja mosta u Gradišci. 

"Ja se nadam da će i dinamika sa Hrvatske strane biti ispoštovana tako da možemo očekivati spajanjem Banjaluke i Koridora 10 odnosno Autoputa Beograd – Zagreb da će biti završen u proljeće 2022. godine na zadovoljstvo kako Gradiške tako i Okučana sa druge strane i zadovoljstvo BiH i Hrvatske", rekao je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH.

Most preko rijeke Save će povezati već postojeći auto-put Gradiška - Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva. To je izuzetan značaj za građane i privredu Srpske i BiH, ali i region, poruka je iz Republike Srpske. 

"Ovaj most daje novu dimenziju, upotrebnu vrijednost svim autoputevima kako ovim koji su izgrađeni, tako i onim koji će biti izgrađeni u perspektivi. Drago mi je da kao što vidite da se radovi odvijaju planiramo dinamikom i siguran sam da će što se tiče izgradnje svih potrebnih radova na mostu oni možda i biti prije roka", istakao je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

"U narednih godinu dana praktično imamo otvoren posao da konzolno monitranje čelične konsturkcije se završi prvo do stubova, a onda negdje za godinu dana veoma lijep momenat će biti kada se na sredini rijeke iznad rijeke budu spajala dva segmenta jedan sa Hrvastke jedan sa naše strane", naglasio je Dušan Topić, direktor "Autoputevi Republike Srpske".

Svi uslovi su ispunjeni za izvođenje čelične konstrukcije, poručuju iz firme Integral Inženjering koja je izvođač radova na mostu. Trenutno se radi na zaštiti nasipa. 

"To su najveći dijelovi posla koji su ostali i čeka se da se slegne nasip koji treba da se sliježe godinu dana da bi završili završne radove odvodnje i asflatiranju. Na strani BiH je ugrađeno oko 3.000 kubika betona i 550 hiljada kg armature negdje oko 500 hiljada metara kubnog kamenog materijala u nasipe", naglasio je Radomir Gvozdenović, građevinski inženjer "Integral Inženjering".

Ovo je kapitalni projekat za Gradišku, ali i cijelu Republiku Srpsku, poruka je prvog čovjeka Gradiške. Ono što je najvažnije smanjiće se gužve u centru grada, kaže Zoran Adžić. 

"Nećemo imati podijeljen grad na dva dijela. Ovaj most će značiti puno i za provredni razvoj grada Gradiške jer ćemo stvoriti mogućnost povezivanja sa EU", istakao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Ukupna dužina mosta je 426 metara, širina 22,6, a imaće četiri saobraćajne trake, po dvije u svakom pravcu. Izgradnja je počela prije godinu dana, a rok za završetak radova je 30 mjeseci. 
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.