Luka Petrović najavio

Izgradnja HE Buk Bijela počinje ove jeseni

  • 28.03.2019. 19:31

Konačno se nazire početak izgradnje HE Buk Bijela. Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović tvrdi da bi se, zajedno sa Srbijom, u gradnju prve od tri elektrane u sistemu Gornja Drina, moglo krenuti ove jeseni.

Tri Hidroelktrane Buk Bijela, Foča i Paunci, sve tri na području opštine Foča, instalisane snage veće od 180 megavata, koštale bi 425 miliona evra, u prosjeku 2,35 miliona evra po megavatu, što je ističe Petrović, najpovoljnija cijena u Evropi. Tri centrale godišnje bi donosile 40 miliona evra dobiti, što znači da bi se isplatile za desetak godina. U budžet Foče, kaže Petrović, godišnje će donositi tri miliona maraka.

Hidroelektrane Foča i Paunci, tvrdi Petrović, imaće male akumulacije i neće uticati na životnu sredinu, a u ovoj i narednoj godini trebalo bi da se izvrši izuzimanje zemljišta za ta dva objekta, proces koji je za Buk Bijelu davno urađen. 

Odbornici fočanskog parlamenta jednoglasno su podražli aktivnosti Elektroprivrede, a direktor tog preduzeća informisao ih je i o planovima za gradnju magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, kao i puta, koji bi dolinom Sutjeske vodio do Tjentišta, čime bi se skratila veza između Hercegovine i ostatka Srpske.