Sastanak Košarac - Minasi

Italija drugi spoljnotrgovinski partner BiH

18:03, 13.02.2020.
Izvor: Srna
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i italijanski ambasador u BiH Nikola Minasi konstatovali su danas u Sarajevu da je Italija drugi spoljnotrgovinski partner BiH, kao i da postoji otvoren prostor za unapređenje saradnje.

Košarac je informisao Minasija o tome da je EU glavni spoljnopolitički prioritet BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Tema današnjeg susreta bile su i italijanske investicije u BiH, a Košarac i Minasi usaglasili su se da su u BiH najpoželjniji sektori za ulaganje energetika, obnovljivi izvori energije, turizam i poljoprivreda.

Tokom sastanka bilo je riječi i o programima za turizam i poljoprivredu, koje Italija već realizuje u BiH, a Košarac je ukazao na potrebu uključivanja dijela lokalnih struktura koje razvoj turizma vide kao značajan privredni potencijal.

On je u tom kontekstu predložio da u te projekte aktivno bude uključena lokalna zajednica u Trebinju.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi BiH i Italije prijateljski i da nema otvorenih pitanja.

Razmijenjena su mišljenja o dva sporazuma iz oblasti ekonomske i poljoprivredne saradnje BiH i Italije, te izraženo očekivanje da će dokumenti biti potpisani tokom ove godine.

Na sastanku je bilo riječi i o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, te stavu političkih predstavnika Republike Srpske u vezi sa tim.