Agrarni fond u Bijeljini

Isplaćeni svi poljoprivredni podsticaji

15:39, 25.03.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Agrarni fond u Bijeljini završio je isplatu 1,1 milion KM poljoprivrednih podsticaja za prošlu godinu i na prvoj narednoj sjednici Skupštine grada u planu je usvajanje programa korištenja podsticaja za ovu godinu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Posljednja tranša podsticaja od 300.000 KM raspoređena je za podršku stočarima, uzgoj teladi i prasadi za dalji tov, vlastiti uzgoj junica i priplodnih ovaca, za plasteničku proizvodnju, navodnjavanje, organizovani otkup voća i povrća i za interventni otkup u stočarstvu.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ističe da će, nakon završetka krize izazvane trenutnom epidemijom, obezbjeđivanje dovoljne količine hrane biti jedan od najvažnijih ciljeva koje Republika Srpska mora sebi da postavi.

"Svjedoci smo da se sada zatvaraju granice za ljude i određenu robu, a za nekoliko mjeseci može se dogoditi da budu zatvorene i za promet hrane. Zato moramo imati hranu za svoje potrebe, da bismo spremno prevazišli posljedice epidemije virusa korona u Srpskoj", rekao je Mićić.

U saopštenju se navodi da poljoprivredni podsticaji treba da olakšaju proljetnu sjetvu domaćim poljoprivrednicima.

Osim isplate podsticaja, Gradska uprava je s tim ciljem odobrila rad poljoprivrednih apoteka i prodavnica traktorskih dijelova i u ovom vanrednim uslovima.

Da bi bili smanjeni nepotrebni kontakti, poljoprivrednicima će biti omogućeno da se na 15 punktova u seoskim mjesnim zajednicama prijave za dobijanje regresiranog goriva koje obezbjeđuje Vlada Republike Srpske.