Popularna igračka

Inspekcija uklonila 2.202 "ljigavca" sa tržišta u Srpskoj

  • 22.04.2019. 09:53

Po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta Republike Srpske uklonjeno je 2.202 komada igračke "ljigavac", iz razloga jer nisu bile deklarisane u skladu sa zakonom.

"U postupku redovnog nadzora predmeta opšte upotrebe u maloprodaji, pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da iste nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku", navedeno je u saopštenju Inspektorata RS.

Zakonom o predmetima opšte upotrebe propisano je da predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju na tržište moraju imati deklaraciju.

"Predmeti opšte upotrebe ne mogu se staviti na tržište ako: sastav ne odgovara deklaraciji, ako je deklaracija nepotpuna, ako nije lako uočljiva, nije razumljiva ili nije napisana na jeziku koji je u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj i ako je ambalaža oštećena u mjeri da ne obezbjeđuje zdravstvenu ispravnosti", navode u saopštenju.

Na osnovu Sporazuma Inspektorata Republike Srpske i Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine, za ovu godinu je u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, planirano uzorkovanje igračke "ljigavac" za potrebe laboratorijskog ispitivanja.

"U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz dvije pošiljke igračaka u količini od 1.188 komada. Takođe, u 2018. godini zabranjen je uvoz osam pošiljki nebezbjednih igračaka u količini od 4.600 komada, a sa tržišta je povučeno 573 komada", saopštili su iz Inspektorata RS.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenja niti. Kontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина