Komšije primorane na uvoz radne snage

Indijke i Filipinke došle u Hrvatsku da beru paradajz

18:47, 10.08.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Nedostatak radne snage sve više pogađa Hrvatsku, a mnogi poslodavci se žale da ne mogu da nađu radnike naročito tokom sezone i posežu za uvoznom radnom snagom, prenose hrvatski mediji.

Radnica iz Indije Timapur, koja je posao našla kao beračica paradajza, kaže da joj ustajanje u četiri ujutro nije problem i da je došla u Hrvatsku, jer je htjela da radi.

"Ovo je lijep i dobro plaćen posao, a u Indiji su male plate", kaže Timapur.

Uskoro će trećina, od oko 80 zaposlenih u proizvodnji paradajza u kojoj Timapur radi, takođe biti iz dalekih zemalja.

U firmi u kojoj Indijka radi kažu da nisu na domaćem tržištu mogli naći radnu snagu tako da su ove godine morali da angažuju specijalizovane agencije koje su im pomogle u pronalasku strane radne snage.

I u drugim djelatnostima je slično, pa su tako pojedni radnici došli iz Filipina u Šibenik.

"Radila sam u Dubaiju, ali su me interesovale evropske države i ovdje mi je bilo najlakše da dođem", kaže radnica sa Flipina Elovel Lego, a njen kolega Vijlam Altura navodi da je došao prošle godine kako bi pomogao svojoj djeci koja žive na Filipinima.

Potražnja za radnom snagom sve je veća, uvozne kvote su ispunjene, a u jednoj agenciji za zapošljavanje kažu da je nedostatak radnika ne samo u građevinarstvu i ugostiteljstvu, već i za poslove zemljoradnje i stočarstva, a da nedostaju radnici za gotovo sva zanimanja.

Samo u ugostiteljstvu nedostaje još oko 1.500 radnika, a dogodine bi taj broj mogao biti i veći.

U sektoru građevine manjak radne snage se i te kako osjeti, a poslodavci već sada upozoravaju da će im nedostajati više desetina hiljada radnika.

Iz Hrvatske građevinske komore podsjećaju da je problem manjka radnika i demografsko pitanje.

Uvoznih kvota za graditeljstvo ostalo je samo oko 500, a manjak radnika u tom sektoru itekako će uticati na ugovaranje novih poslova i poštovanje rokova.