Zvono za uzbunu

Imenovanje Erdoganovog zeta srušilo domaću valutu

07:37, 12.07.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Vrijednost turske valute je potonula gotovo 4 odsto na 4,7488 lira za dolar nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdogan za ministra finansija imenovao svog zeta.

“Ovome se apsolutno nismo nadali. Tržište je iščekivalo imenovanje vlade, a signal je jasan - ovo nije protržišna, već proerdoganovska vlada”, komentarisala je Nora Neuteboom, analitičarka holandske banke ABN Amro.

Brigu o turskim javnim finansijama tako preuzima 40-godišnji Berat Albayrak koji je 2004. oženio Erdoganovu kćerku. 

Diplomirao je poslovno i financijsko upravljanje na njujorškom Univerzitetu Pace, a 2015. postaje parlamentarni zastupnik došavši s mjesta prvog čovjeka kompanije Calik Holding, prenosi Poslovni dnevnik. 

Te godine imenovan je i za ministra energetike a važi za jednog od najbližih Erdoganovih saradnika. 

Njegovo imenovanje za ministra finansija oglasilo je zvono za uzbunu među stranim analitičarima koji smatraju da je to samo korak dalje u pogoršanju nezavisnosti monetarne politike i opšteg stanja turske ekonomije. 

U predizbornoj kampanji Albayrak je tvrdio da je pad vrijednosti lire od 20 odsto u ovoj godini rezultat “operacije sa stranom pozadinom” kojoj je cilj svrgavanje vlade. 

Iz tih je riječi evidentno da će novi ministar imati malo razumijevanja za argumente finansijske zajednice koja tvrdi da je potonuće lire rezultat pregrijavanja ekonomije i nedovoljno visokih kamatnih stopa. 

A što se tiče monetarne politike, predsjednik Erdogan već je u utorak otklonio svaku sumnju da će centralna banka moći da vuče poteze suprotne njegovom stavu. 

Erdogan je naime potpisao uredbu kojom prisvaja ovlašćenja imenovanja guvernera centralne banke i njegovih zamjenika, a mandat im se skraćuje s pet na četiri godine.