Novi međubankarski platni sistem 

I Švajcarska isključuje Ameriku 

  • 04.10.2018. 16:24

Švajcarska je riješila da se pridruži novom međubankarskom platnom sistemu nezavisno od SAD.

Bern će učestvovati u bilo kom novom platnom sistemu, ukoliko bi to stvorilo alternativu globalnom sistemu za transakcije SWIFT, rekao je švajcarski ambasador u Moskvi Ives Rosier.

Stav Švajcarske u vezi sa stvaranjem kanala za plaćanje koji ne uključuje SAD malo je vjerovatno da će se razlikovati od stava drugih zemalja, rekao je Rosier za RIA Novosti. Dodao je da njegova zemlja može učestvovati u uspostavljanju alternative SWIFT-u. 

"Ako u finansijskom sektoru postoje neki novi događaji, mi ćemo ih pažljivo pratiti.Ukoliko se pojavi novi platni sistem, svaka zemlja će u tome učestvovati, uključujući i nas, naravno, zašto da ne ", rekao je diplomata. 

SWIFT je osnovan u Belgiji, ali njen odbor uključuje rukovodioce iz američkih banaka. Trenutni zakon omogućava administraciji da djeluje protiv banaka i regulatora širom svijeta. Podržava većinu međubankarskih veza, povezujući preko 11 hiljada finansijskih institucija u više od 200 zemalja.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина