Donesena odluka o kvotama

Hrvatskoj potrebno skoro 82.000 stranih radnika

11:12, 11.11.2019.
Izvor: nezavisne.com
U Hrvatskoj će sljedeće godine raditi 82.000 stranih radnika, piše u ponedjeljak Večernji list, pitajući se koče li stranci rast plata - koji se prema službenim podacima usporava.

Hrvatska se u posljednje vrijeme ističe po osjetnom smanjenju nezaposlenosti i naglom povećanju kvota za strane radnike koji već čine oko pet odsto ukupnog broja zaposlenih, piše list.

U pripremi je zakon kojim se mijenja režim zapošljavanja stranaca pa se više neće propisivati kvote, nego će se dozvole izdavati u zavisnosti od stanja na domaćem tržištu rada. Sistem kvota trebao bi se zadržati privremeno, prva tri mjeseca, dok zakon ne prođe saborsku proceduru i dok se država ne pripremi za prihvat stranaca po novim uslovima.

Radne dozvole ove je godine zatražilo oko 12.000 preduzeća, s tim što su mnogi potezali i do Azije kako bi našli radnike.

Uporedno sa donošenjem novog zakona, priprema se i odluka o kvotama za 2020, po kojoj bi iduće godine u Hrvatskoj moglo raditi 81.600 stranaca, od čega bi se 25.000 postojećih dozvola produžilo za još godinu dana te izdalo 56.600 novih. Najviše dozvola predviđeno je za građevinu – oko 24.000 – i turizam – oko 20.000.

Večernji ističe da bi stranci morali raditi pod istim uslovima kao i domaći radnici, no sindikati kažu da niko ne nadzire poštuju li poslodavci propisane uslove, barem u ona dva kolektivna ugovora čija je primjena proširena na sve firme – u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Sindikati se boje da će stranci srušiti ili zaustaviti rast plata, ali ni oni sami zasad taj svoj strah ne mogu potkrijepiti konkretnim analizama jer ih nema, prenosi Hina.