Divlje jadranske cijene

Hrvatska skuplja od Turske, Majorke, Španije...

10:36, 15.04.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Hrvatska dijeli sudbinu većine mediteranskih zemalja koje se bore sa padom potražnje u odnosu na prošlu godinu i zbog toga dolazi do spuštanja cijena čak i do 20 odsto, pa poskupljenje od 12,7 odsto u Zadru itekako bode oči.

Sedmodnevni odmor u Zadru je skuplji nego u Pafosu na Kipru, Marmarisu u Turskoj, Majorci i Kosti del Sol u Španiji, kao i u bugarskom odmaralištu Sani bič, pokazalo je istraživanje koje je sproveo britanski tabloid "San". 

Hrvatski "Večernji list", koji se bavio temom istraživanja britanskog tabloida, navodi da se u Hrvatskoj može ljetovati za manje od 3.500 evra, odnosno koliko je "San" procijenio da sedmodnevno ljetovanje u Hrvatskoj košta. 

Mimo toga, ističe hrvatski list, jadranske cijene su posebna priča i gotovo da nema nikog ko je ljetovao na hrvatskim obalama, a da se kući nije vratio sa osjećajem da je nešto negdje platio previše. 

Kapućino od šest evra, kilogram grožđa za 10, hamburger za 22, sendvič od 13,5 evra samo su neke od "podivljalih" ljetnjih cena na Jadranu, piše "Večernji list". 

Naduvane cijene, ocijenio je "San" dio su jadranskog folklora, ali za direktora Hrvatske organizacije turizma, Veljka Ostojića, istina o cijenama ipak ima više lica. 

"Svako poređenje sa konkurencijom dobro je kako bi nam pokazalo kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo. Iako mi ne bi trebalo da se borimo sa konkurecijom cijenama, već kvalitetom, koji onda dopušta nešto više cijene, ne smijemo sebi da dopustimo da percepcija Hrvatske bude da smo preskupi. Ono čega moramo svi da budemo svesni jeste da imamo najveći PDV na Mediteranu i da u tim uslovima imamo jako ograničen manevarski prostor kod određivanja cijena", rekao je Ostojić za "Večernji".