Biće jeftiniji nego do sada

Hrvatska počinje masovnu proizvodnju lijekove od kanabisa

  • 09.05.2019. 08:34

Hrvatska je, zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, firmama registrovanim za proizvodnju lijekova pružila mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lijekove od kanabisa.

Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe.

Ne samo da lijekova od kanabisa više ne bi trebalo da ponestaje u apotekama, što je danas slučaj, nego bi oni s oznakom domaćeg proizvoda trebalo da budu i mnogo jeftiniji nego sada.

Upravo zbog visoke cijene u apotekama, većina pacijenata kojima proizvodi od ove biljke pomažu, najčešće se uglavnom snabdijeva na crnom tržištu, piše novi "Globus".

Osim za poljoprivrednike i farmaceute, nova proizvodna grana, koja je do sada bila izvan zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma, jer u svijetu raste broj ljudi koji žele da se liječe marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će moći da im pruže takve tretmane.

Domaći, ali i strani investitori koji su spremni da ulože u pokretanje proizvodnje već kucaju na vrata, ističe "Globus".

Već par godina unazad, ljekari su preparate od kanabisa mogli da prepisuju pacijentima za određene bolesti, ali su ih apoteke uvozile, jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dozvoljena.

Ministarstvo zdravlja, odnosno njegovog sektora za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, predložilo je, a Vlada prihvatila, vrlo smjele zakonske izmjene koje mnogi dočekuju s nestrpljenjem.

Među njima je i "Gradska ljekarna Zagreb", koja posluje u sklopu Zagrebačkog Holdinga i koja drži najveći lanac apoteka u gradu. Iz njene Uprave obavijestili su "Globus" da su "zainteresovani za preradu konoplje i snabdijevanje hrvatskog zdravstva raznim oblicima lijekova koji sadrže prirodne kanabinoide iz biljke konoplje".

"Trenutno smo u fazi razrade kapitalnog projekta cjelovitog samostalno dizajniranog postupka korišćenja uzgojene konoplje u Hrvatskoj za širu medicinsku upotrebu u zdravstvu. Taj projekt uključuje ugovorno uzgajanje konoplje kod hrvatskih uzgajivača koji imaju odobrenje Ministarstva zdravlja, kao i dalju preradu i ekstrakciju kanabinoida s konačnom izradom različitih farmaceutskih oblika ljekovitih proizvoda za individualne potrebe pacijenata ili za male proizvodne serije", kažu u "Gradskoj ljekarni" za "Globus".

U narednih šest mjeseci ministar zdravlja, uz saglasnost ministra poljoprivrede i ministra unutrašnjih poslova, mora da donese Pravilnik o načinu i mjerilima za davanje odobrenja za uzgoj i proizvodnju konoplje u medicinske svrhe.

U Ministarstvu ističu da će odobrenje za uzgoj konoplje u medicinske svrhe izdavati samo pravnim licima koja imaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za proizvodnju lijeka.

Na osnovu iskustva drugih zemalja, procjenjuje se da bi za medicinske svrhe Hrvatskoj godišnje trebalo 200 do 500 kilograma marihuane, piše "Globus".