Ne mogu da krive loše vrijeme

Hrvati kriju brojke, značajan pad turizma

  • 04.07.2019. 17:23

Hrvatski turizam doživio je značajan pad u prvih pola godine, piše Index.hr.

Kako navodi ovaj hrvatski portal u svom istraživačkom tekstu, manje turista bilo je na Braču, Korčuli i Visu.

Kako navodi Index.hr, Hrvatska turistička zajednica ne želi da im da ukupne podatke za jun sve do idućeg utorka.

Iako bi čelnici iz turističkog sektora za loše brojke u maju mogli kriviti loše vrijeme, za jun im to definitivno nije moglo biti opravdanje. Naime, kako navodi Index.hr, jun je bio natprosječno topao.

Tokom juna na području Supetra na Braču bilo je čak 13 odsto manje gostiju nego lane u isto vrijeme, dok su u prvih pola godine takođe zabilježili pad pa su ukupno imali 12 odsto manje dolazaka nego u prvoj polovini 2018. godine.

U junu ove godine u Supetru je registrovano 11.526 dolazaka turista (13 odsto manje u odnosu na 2018) koji su ostvarili 77.142 noćenja, što je 8,5 odsto manje nego prošle godine.

U prvih šest mjeseci u Supetru ove godine ostvarili su 23.555 dolazaka turista (12 odsto manje) i 140.083 noćenja (11 odsto manje).

"Pred nama je period špica turističke sezone za koju se nadamo da će ipak biti bolja od ovogodišnje predsezone", za Index.hr kaže direktor TZ-a Supetra Ivan Cvitanić.

Hana Turudić, direktorka TZ-a Korčule, za Index otkriva da su osjetili pad u noćenjima tokom juna i na nivou prvih šest mjeseci.

Tako je na području grada Korčule i naselja Čara, Žrnovo, Pupnat i Račišće broj dolazaka turista na istom nivou kao lane, ali imali su šest odsto manje noćenja nego u junu 2018.

Ivo Fiamengo, direktor TZ-a Vis, kaže da su osjetili pad kako u junu, tako i u prvih pola godine, i to najviše zbog znatno slabijeg dolaska gostiju iz Velike Britanije i Hrvatske.

Тагови: