Novi zahtjevi

Hoće li biti povećanja plata zaposlenima sa srednjom stručnom spremom u pravosuđu?

  • 10.03.2019. 19:17

Nakon što su plate povećane policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom isto bi htjeli i u pravosuđu. Pregovori o tome traju mjesecima kažu u sindikatu. Koliko bi to povećanje trebalo da iznosi znaće se nakon detaljne analize zaposlenih sa srednjom i višom stručnom spremnom. 

Povećanje bi se odnosilo na zaposlene u sudovima, tužilaštvima, pravobranilaštvu ali prije svega na sudsku policiju s obzirom na rizik koji njihov posao nosi.

“Gdje smo zajednički došli do zakljčuka da često kolege koje rade u KPZ konstatno sa oduđenim licima da de fakto rade teži posao a nemaju predviđeno povećanje primanja tako da smo i o tome spremni da razgovaramo uputili smo dopis, već smo neke razgovore tu obavili", kaže Siniša Petrović predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske.

Prema računici sindikalaca za ovo povećanje bilo bi potrebno između milion i 700 hiljada maraka i dva miliona. Ima li tog novca u Vladi Republike Srpske još ne otrkrivaju. 

Premijer Radovan Višković najavljuje da će se pregovori sa sindikatom nastaviti i da će, ukoliko bude mogućnosti, biti i povećanja plata. Prije svega sudskoj policiji. O svim detaljima sa sindikatom će razgovarati i ministar pravde, poručuje Višković.

“Oni će razgovarati vidjećemo, ja ne preudiciram rješnje, ni da ni ne, nego naprosto u  skladu sa budžetom i prilivima mi ćemo razmotriti one troškovne strane”, kaže premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Zaposleni u pravosuđu sa srednjom stručnom spremom imaju ukupna primanja 730 maraka. Povećanja nije bilo tvrde sindikalci više od 10 godina. Ipak napominju da povećanja za koja se zalažu ne odnose se na nosice pravosudnih funkcija, odnosno sudijama i tužiocima jer kako kažu iz sindikata njihove plate su i do šest puta veće u odnosu na ostale zaposlene u pravosuđu.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?