Udruženje poslodavaca FBiH

Hitno rasteretiti realni sektor

  • 18.09.2019. 13:01

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH) insistira na hitnom donošenju seta zakona iz oblasti javnih finansija koji će imati reformski karakter i dovesti do značajnog rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

Poslodavci traže od Vlade FBiH da hitno sprovede zaključak federalnog Predstavničkog doma od aprila i u skupštinsku proceduru dostavi izmjene i dopune ključnih reformskih zakona, saopšteno je iz ovog udruženja.

"Insistiramo na drastičnom smanjenju stopa doprinosa. Očekujemo da se usvoji zakon o doprinosima FBiH koji neće biti puka kozmetika postojećeg stanja, nego suštinska reforma oblasti za koju smo se svi saglasili da je u ovom trenutku preopterećena", ističe se u saopštenju.

Federalno Udruženje poslodavaca predložilo je da se entitetska Vlada, izmjenama i dopunama zakona, obaveže da će, u skladu sa opštim razvojem i rastom budžetskih prihoda, kontinuirano smanjivati stopu doprinosa sve dok ne dođe do 26,5 odsto, koju smatraju reformskom i razvojnom.

Poslodavci navode da je potrebno znatno podići neoporezivi dio plate, uvesti poresku olakšicu za reinvestiranje, ukinuti i smanjiti parafiskalne namete, prestati sa haračem fondova zdravstvenog osiguranja prema poslodavcima, te povećati minimalnu platu i preduzeti niz mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta.

"Dok se u svim zemljama regiona, te zemljama EU, kontinuirano radi na smanjenju javnog zahvatanja iz realnog sektora i džepova građana, kod nas se samo uvode novi i povećavaju postojeći nameti", ističu iz Udruženja.

Poslodavci navode da je u posljednje tri godine godine zabilježen rast budžetskih prihoda, što znači da su stvoreni uslovi za znatno rasterećenje privrede, te istovremeno očuvanje stabilnosti budžeta i vanbudžetskih fondova.

"Kozmetičke promjene koje priprema Vlada FBiH su zamazivanje očiju poslodavcima i radnicima i u suštini ponovo idu u korist javnog sektora. Gospodo, ukoliko odmah ne reagujete u skladu sa prijedlozima Udruženja poslodavaca, uskoro nećete ni morati ništa raditi, jer ćete ostati i bez ekonomije i bez stanovništva", upozorili su poslodavci.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.