Višegrad

HE na Drini: Remont agregata spriječila kiša

  • 07.05.2019. 18:01

U HE na Drini Višegrad čekaju malovodni period kako bi izvršili remont agregata. Pripreme za veliki posao su u toku, međutim, vremenski uslovi ne idu im na ruku jer padavine i dalje pune akumulaciju jezera zbog čega traje i proizvodnja električne energije. U menadžmentu kažu da je to dobro jer više padavina donosi i veću proizvodnju struje. Zbog toga, remont neće kasniti. 

“Naša pogonska spremnost je u pripravnosti, u toku su predremontne radnje, pošto mi svake godine radimo remnte na naše tri mašine za proizvodnju električne energije, ovo su sad periodi kad se vrše pripreme I sve ono što smo planirali što se tiče remonta će biti spremno I remont kreće, redovan u predviđenom periodu“, kaže Nedeljko Perišić, direktor "He na Drini".

Redovni godišnji remont počinje 1.jula. U toku je nabavka materijala i ugovaranje pomoćnih usluga koja će biti neophodna za obnovu agregata.

“Ove godine imamo u planu da radimo šestomjesečni remont agregatskih prekidača, tu se mjenjaju svi dijelovi koji mogu da se pohabaju tokom dugogodišnjeg rada, vrši se jedna generalna revizija da se vidi u kakvom su stanju, da li je sve ispravno I nakon remonta obično je pouzdanost na jako visokom nivou I oni su spremni za radn u narednih pet do šest godina“, kaže Željko Krsmanović, rukovodilac Službe za elektro održavanja u "He na Drini" Višegrad.

Da bi se došlo do pogonske spremnosti, neophodno je rasteretiri glavne agregate. Tokom ljeta, biće dovoljno da od tri agregata rade dva, dok se na trećem vrši remont.

Тагови: