U inat Trampu

Harli Dejvidson otvara fabriku u Kini

  • 19.06.2019. 15:07

Američki proizvođač motora Harli Dejvidson je sklopio partnerstvo sa kineskom kompanijom Qianjiang Motorcycle radi proizvodnje novog asortimana manjih motora.

To je najnoviji potez Harli Dejvidsona u nastojanjima kompanije da proizvodi više motocikala izvan SAD, što je razljutilo američkog predsjednika Donalda Trampa.

Iz Harlija je saopšteno da će novi motor imati zapreminu motora od 338 kubnih centimetara, što je daleko najmanji motor koji je Harli ikada proizveo i koji će se prodavati u Kini od kraja 2020. godine.

Većina motocikala koji se prodaju u SAD su daleko veći, sa kapacitetima motora od preko 601 kubnih centimetara.

Rat između Donalda Trampa i Harli Dejvidsona traje već godinu dana.

Počeo je nakon što je ta kompanija najavila da će dio proizvodnje prebaciti iz SAD u inostranstvo, zbog toga što su evropske tarife na uvoz motora iz SAD-a povećane sa šest na 31 odsto.

Cilj preseljenja proizvodnje u postrojenja u inostranstvu bio bi da se izbegnu carinske barijere EU.

To je izazvalo salve bijesa Trampa, koji im je zaprijetio da će "biti oporezovani kao nikada prije", ako to urade.

"Harli-Dejvidson nikada ne bi trebalo da se proizvodi u drugoj zemlji - nikada! Zaposleni i kupci su već ljuti na njih. Ako se presele, vidite, to će biti početak kraja - oni su se predali, odustali! Njihova aura će nestati i oni će biti oporezovani kao nikada ranije!", napisao je Tramp tada na svom Tviter nalogu.

Drugi problem je upravo ova najava saradnje s Kinom i to u jeku trgovinskog rata Amerike i Kine, koji je pokrenuo upravo Tramp.