Gubici u privredi sve veći

  • 26.04.2020. 18:03

Nakon nešto više od mjesec dana od kako su uvedene restriktivne mjere zbog epidemije koronavirusa, privrednici zbrajaju ogromne finansijske gubitke. Pojedini su zbog cijele situacije bili su primorani da zaustave pogon. Oni koji nisu stavili ključ u bravu, smanjili su obim posla.

"Naša je procjena je da su naše poslovne aktivnosti da su naše poslovne aktivnosti u martu mjesecu umanjene za nekih 60 posto, u aprilu mjesecu će biti umanjene za nekih 95 posto", kaže Boris Tolimir, privrednik.

Niko od onih koji trpe štetu, neće biti zaboravljen. Srpska baš zato formira tri fonda. NJihovo formiranje je u završnoj fazi, poručeno je nakon današnje sjednice glavnog koordinacionog tima. Jedan do njih je i kompenzacioni Fond, koji će rapolagati sa 300 miliona evra. Rekao je to za ATV srpski član predsjedništva BiH.

"To je novac kojim u ovom trenutku raspolažemo, tu ulazi dio novca iz budžeta, tu dio novca ide iz Razvojne banke, dio novca kojeg smo u budžetu obezbijedili, tzv. preusmjeravanje stavki.
Tako da smo jednim kombinovanjem raznih mjera koje idu zatim da se reaguje odmah na krizu i ovih koje će doći kada krene posao obezbijedili da ovdje ima sigurnosti", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

I IRB Republike Srpske, je u saradnji sa Vladom, krenula sa podrškom privrednicima. Privrednim subjektima je omogućen tromjesečni moratorijum na otplatu kredita, kao i niža kamatna stopa na nove kredite od 0,5%.

"Privrednici već mogu prema svojim bankama ići da prepakuju kredite na novu kamatnu stopu, da i na taj način ostvare uštedu. Takođe, produžili smo otplatni plan na 12 godina, grejs period je 24 mjeseca i jedna dodatna mjera gdje je omogućeno produženje grejs perioda i produžetak od 60 mjeseci na rok otplate na postojećih 12 godina", kaže Dražen Vrhovac, direktor IRB-a.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu da su institucije dosada odgovorile na sve zahtjeve privrednika. Ističu da je potrebno pomoći i onima koji nisu morali zatvoriti svoja vrata tokom marta i aprila.

"Možemo da kažemo da je Vlada RS u jednoj značajnoj mjeri i prihvatila ono što je tražila Privredna komora. Međutim, ono što je sada neophodno je da na neki način nadomjestimo štetu onim preduzećima koja nisu bila zatvorena u prethodnom periodu, ali iz različitih razloga trpe štetu", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Planirani fondovi za pomoć privredi biće dovoljni za oporavak, ukoliko se epidemija završi do kraja maja, poruka je srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika. Privrednici sada očekuju popuštanje restriktivnih mjera izazvanih koronavirusom.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.