Srebrenica

"Gross" nastavlja uspješno poslovanje izmirujući sve obaveze

10:42, 05.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Firma "Gross", koja upravlja i bavi se eksploatacijom rude iz rudnika "Sase", kod Srebrenice, najveći je privredni kolektiv na području srebreničke i bratunačke opštine, a treći u regiji Birač.

Ova firma je u 2018. godini u radni odnos primila 34 radnika i sada ima ukupno 496 zaposlenih. 

U "Grossu" ističu da je zbog odlaska većeg broja radnika u penziju ukupan broj zaposlenih neznatno smanjen, a razlog je i izbjegavanje nezaposlenih da rade rudarske poslove, te njihovi odlasci u inostranstvo. 

Ova firma, koja posluje u sastavu britanske kompanije "Mineko" (Mineco), posebnu pažnju posvećuje investiranju u opremu i obuku radnika, čime povećava produktivnost i ostvaruje bolje proizvodne rezultate sa manjim brojem zaposlenih. 

Ambiciozni plan proizvodnje od 347.500 tona rovne rude u 2018. godini za 14.500 tona veći je od realizacije u 2017. Realizovan je sa 94,8 odsto za 11 mjeseci i, kada se saberu ukupni proizvodni rezultati za 2018. godinu, planirani rekordni obim proizvodnje biće premašen. 

"Gross" je od januara do novembra 2018. godine u budžet Republike Srpske uplatio 12.517.291 KM po osnovu poreza na dohodak, dobit, imovinu, zatim doprinosa na plate, za koncesione naknade i druge zakonske obaveze. 

Predsjednik Upravnog odbora ove firme Jelena Petrić naglašava za Srnu da su protekle godine za nabavku opreme, rekonstrukciju objekata, izradu projektne dokumentacije i istražne radove investirali 4.147.838 KM. 

Od 2005. godine, od kada je "Mineko" preuzeo upravljanje rudnikom "Sase", uloženo je 41.618.700 KM za ove namjene. 

Petrićeva napominje da se, radi postizanja boljih poslovnih rezultata i povećanja bezbjednosti zaposlenih, kao i poštovanja ekoloških propisa, stalno vrše dokvalifikacija i prekvalifikacija zaposlenih. 

Tako je 48 radnika položilo stručni ispit iz oblasti eksploatacije rude, 29 za preradu rude, a trojica za nadzornike u rudarskim objektima. 

U ovoj firmi veliku brigu posvećuju i sredstva ulažu za zaštitu prirode i podizanje ekološke svijesti kod radnika, ali i u okruženju. 

Već nekoliko godina u Sasama organizuju predavanja i radionice o neophodnosti borbe protiv svih oblika zagađivanja i očuvanja životne sredine za učenike nižih razreda osnovnih škola iz ove dvije opštine povodom Svjetskog dana planete. 

Rudnik sprovodi aktivnosti na promjeni ekološke svijesti zaposlenih i građana u okruženju ovog preduzeća, ali i značajna sredstva ulaže u promjenu ekološke slike ovog područja. 

Preduzete su sve mjere da supstance koje se izbacuju prilikom prerade rude ne dospiju u vodotoke i da se jalovina propisno deponuje na bezbjedno i propisno uređeno flotacijsko odlagalište. 

Za 50 godina korištenja ovog rudnika nikada ništa nije rađeno na kultivisanju odlagališta jalovine iz ovog rudnika, dok je "Gross" izdvojio značajna sredstva i angažovao svoje radnike i operativu da se taj prostor rekultiviše. 

Izgrađeno je, uređeno i zaštićeno flotacijsko odlagalište, zasijana je trava i sadnice voća i drugog drveća i cvijeća, uređeni prilazi, izgrađeni sportski tereni, ljetnikovci i drugi objekti za odmor i zabavu, u šta je uloženo više od tri miliona KM. 

Rekultivisana je ukupna površina od 137.512 metara kvadratnih, za šta je izdvojeno više od tri miliona KM. 

Ružna slika neuređene i neuredne stare deponije jalovine potpuno je izmijenjena i taj prostor je pretvoren u park sa sportskim terenima, ukrasnim drvećem, voćnjacima, pčelinjacima i plastenicima, koji su već počeli donositi plodove koji se koriste za ishranu rudara u ovdašnjoj radničkoj kuhinji. 

U ovoj kompaniji ističu da su rekultivacija i uređenje, te zaštita životne sredine stalan proces i njihov redovni zadatak i obaveza. 

"Gross" je izuzetno odgovorno preduzeće koje se uključuje i pruža podršku realizaciji brojnih infrastrukturnih, kulturnih, sportskih i drugih projekata na području Srebrenice i Bratunca. 

Iz ove firme su se uključivali ili su sami finansirali rekonstrukcije pojedinih infrastrukturnih i sportskih objekta, te obezbjeđivali sredstva za sportske klubove i kulturno-zabavne manifestacije. 

Redovno se obezbjeđuju ogrev i druga vrsta pomoći za najugroženije porodice koje žive u blizini rudnika u naselju Sase, kao i za područno odjeljenje osnovne škole u ovom naselju, gdje su obnovili i jednu staru vodenicu i produžili joj vijek. 

Firma je uključena u sve humanitarne akcije na nivou Srebrenice i Bratunca. Nedavno su nabavili peć za školu u Sasama, laboratorijsku opremu za škole u Bratuncu i Srebrenici, a, između ostalog, pružili su podršku organizovanju novogodišnje priredbe za djecu u ova dva mjesta. 

"Gross" svake godine omogućava maturantima iz srednjoškolskih centara iz Srebrenice i Bratunca da svojim radom u ovom preduzeću obezbijede dio sredstava za matursku ekskurziju, a preostali potrebni dio troškova snosi ova firma. 

Redovno pružaju podršku Ribolovnom društvu "Drina" iz Bratunca, kao i drugim sportskim i kulturnim društvima u ove dvije opštine. 

Za sve ove plemenite aktivnosti i pomoć i ljubav prema Manastiru Svete Trojice u Sasama, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije odlikovao je Jelenu Petrić Ordenom Svetog kralja Dragutina - Prepodobnog Teokista na dan ktitorske slave ovog hrama 15. decembra - Svetog cara Uroša, posljednjeg svetitelja iz dinastije Nemanjića.