Izvršni direktor Udruženja ekonomista "SWOT"

Grabovac: Podržavamo mjere Vlade Republike Srpske

  • 14.03.2020. 18:11

Vlada Republike Srpske sastavila je Štab za djelovanje u slučaju krize koji je uzrokovao virus korona u privredi, čije mjere podržavaju iz Udruženja ekonomista "SWOT".

"Mi smo iz udruženja zadovoljni Vladinim prijedlogom. Treba dalje pratiti situaciju i biti u bliskoj saradnji sa predstavnicima poslodavaca jer tokom razvoja ove krize mogu se razviti novi problemi i u tom pogledu treba koordinisati svoje aktivnosti i ograničena sredstva usmjeriti tamo gdje su ona najpotrebnija, a to su prerađivačka industrija pogotovo ona izvozna, turizam, transportna preduzeća ali će u narednom periodu doći i mnogo drugih branši", kaže Saša Grabovac izvršni direktor Udruženja ekonomista "SWOT".

Bitno je naglasiti u ovom trenutku da Vlada i većina lokalnih zajednica imaju fiskalni kapacitet za dodatno zaduživanje, kaže Grabovac.

"Teško će biti gledati sve kao pojedinačne slučajeve. To je lako za velika preduzeća, međutim imamo ogroman broj malih i srednjih preduzeća. U svakom slučaju, selektivan pristup, pružanje pomoći ne treba da bude linearno nego zajedno sa asocijacijama poslodavaca određivati kojim je branšama i preduzećima pomoć najpotrebnija i u tom smislu i djelovati", kaže Grabovac i dodaje da i pored Vladinog dogovora sa IRB-om i komercijalne banke treba da razmisle jer su njihovi klijenti u problemima, a nikome nije u interesu da klijenti moraju da se zatvore i idu u stečaj.