Samo za životinjsku ishranu

Genetski modifikovana soja uskoro na tržištu u Srpskoj

  • 26.01.2019. 19:27

Upotreba GMO soje će biti dozvoljena na tržištu Republike Srpske, ali samo za životinjsku ishranu - ako budu usvojene izmjene zakona o genetski modifikovanim organizmima, o čemu će poslanici odlučivati na narednoj sjednici parlamenta. 

Iz Ministarstva poljoprivrede uvjeravaju da ništa sem GMO soje poznatog porijekla neće doći na tržište Republike Srpske - a da će uzgoj i dalje biti zabranjen.

"Da bi našu živinarsku proizvodnju, i druge proizvodnje u oblasti animalne proizvodnje spasili, očuvali i održali na nekom nivou da bi oni bili konkurentni na domaćem i sutra na evropskom tržištu, moramo da im omogućimo da koriste GMO soju kao jednu od osnovnih proteinskih komponenti te stočne hrane", kaže Saša Lalić, načelnik odjeljenja za biljnu proizvodnju u ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

Ministarstvo će rigorozno kontrolisati uvoz i upotrebu GMO soje, za šta će ministar lično davati dozvolu. Meso životinja čija je ishrana sadržavala GMO soju će tako biti i obilježena u prodaji. Poljoprivrednici su sumnjičavi jer, kažu, GMO tehnologija još nije dovoljno istražena.

"Po mom mišljenju veoma kratak period njenog korištenja da bismo mogli imati saznanja o tome kakve ona posljedice ima na krajnjeg konzumenta, odnosno čovjeka. Ono što predstavlja veću opasnost to su glifosati kojima se tretiraju ti usjevi protiv korova, tako da njihovi rezidui ostaju na zrnu i izazivaju kancerogena oboljenja, što je već dokazano", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Izmjenjeni zakon je i dalje jedan od najrestriktivnijih u Evropi, uvjeravaju u Ministarstvu. Na cijeloj teritoriji Evropske unije je dozvoljena upotreba GMO proizvoda za ljudsku prehranu, dok ih uzgajaju samo četiri države - Portugalija, Španija, Češka i Slovačka.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина