PREF

Fondu PIO isplaćena dividenda od pet miliona KM

  • 05.07.2019. 17:08

Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske danas je kao osnivaču Penzijskog rezervnog fonda izvršena isplata dividende u ukupnom iznosu od 5.084.827 KM, saopšteno je iz Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske (PREF).

Isplata je izvršena prema odluci Upravnog odbora Fonda PIO Republike Srpske. 

"Kao rezultat procesa restrukturisanja portfelja PREF-a, u 2018. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite, te su prihodi od kamata u prošloj godini dostigli 4,80 miliona KM. U strukturi prihoda, dividende i dalje čine najznačajniji prihod PREF-a", navodi se u saopštenju PREF-a. 

U saopštenju je pojašnjeno da je u 2018. godini ostvaren prihod od dividende u iznosu od 5,41 milion KM, te da je kao i prethodnih godina, preduzeće sa najvećom dobiti i najvećom dividendom koja je isplaćena PREF-u "Telekom Srpske", koji je PREF-u prošle godine isplatio dividendu u iznosu od 5,1 milion KM. 

Direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske Miloš Grujić rekao je da su danas u trezor Republike Srpske uplatili dividendu u iznosu od 5,084 miliona KM. 

"Prema Zakonu o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske, ovaj iznos poslužiće za podršku sistemu obaveznog penzionog osiguranja. Zadovoljni smo što i ove godine isplaćujemo dividendu u maksimalno Zakonom dozvoljenom iznosu. Od osnivanja smo kontinuirano povećavali učešće dužničkih hartija u portfelju PREF-a, a time i prihode od kamata", pojasnio je Grujić. 

Prema njegovim riječima, trenutno je 40 odsto portfelja PREF-a ili 92 miliona KM u dužničkim instrumentima, što garantuje da će i u budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.