Zora Vidović

Fond solidarnosti za obnovu Srpske morao biti formiran

12:23, 22.05.2020.
Izvor: Srna
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je u Narodnoj skupštini da je Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske morao biti formiran kako bi se sanirale negativne posljedice epidemije virusa korona na privredu Srpske.

"Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske morao je biti formiran, jer je prethodni fond bio isključivo vezan za poplave i nikako nisu mogla da se prikupljaju sredstva, niti da se isplaćuju iz tog fonda", rekla je Vidovićeva tokom skupštinske rasprave o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Srpske za vrijeme vanrednog stanja i donošenja odluke o prestanku važenja uredaba sa zakonskom snagom.

Ona je navela da se sredstva za finansiranje Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske obezbjeđuju u skladu sa posebnim propisima.

"Fond solidarnosti neće biti regulisan posebnim zakonom, niti ima namjeru da to bude uvedeno", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da je Uredba o formiranju Kompenzacionog fonda, kao pravnog nasljednika Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, donesena radi sprečavanja štetnog uticaja virusa korona da bi se znalo koliko je sredstava prikupljeno.

"Kompenzacioni fond vrijedi samo za slučaj virusa korona. Iz ovog fonda koji će imati poseban račun isplaćivaće se sredstva samo za posljedice virusa korona", pojasnila je Vidovićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da su se svi ljudi za vrijeme epidemije virusa korona stavljali na raspolaganje kriznim štabovima na lokalnom nivou.

"U Gradišci sve i jedna pomoć je išla preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta, a vjerujem da je identičan pristup bio i u drugim opštinama i gradovima Republike Srpske", istakao je Šulić.