Po nalogu Tužilaštva

Finansijska policija FBiH u mostarskom Aluminiju

  • 07.08.2019. 14:00

Finansijska policija Federacije BiH ušli je danas po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u prostorije Aluminija, potvrđeno je za Kliks.

Tužilaštvo HNK ranije je medijima potvrdilo da već postupaju u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi s preduzećem Aluminij d.d. Mostar.

"Pojedini predmeti u ovom tužilaštvu su formirani na osnovu prijava zaposlenih radnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na osnovu izvještaja Finansijske policije FBiH i Udruženja malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi nekadašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar", rečeno je iz Tužilaštva HNK.

Kako su naveli u ovoj pravosudnoj instituciji, formirano je šest predmeta od kojih su dva predmeta zaprimljena u julu 2019. godine.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u julu ove godine zadužila Finansijsku policiju FBiH da izvrši uvid u poslovanje Aluminija, kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja.

Od Finansijske policije FBiH zatraženo je i da ispita i utvrdi činjenično stanje, na osnovu čega će biti preduzete odgovarajuće mjere i radnje. Istu obavezu dobila je i Poreska uprava Federacije BiH.
 

Тагови: