Digitalni novac

Fejsbuk lansira svoju kriptovalutu

17:33, 18.06.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Kompanija Fejsbuk predstavila je danas planove za lansiranje vlastite kriptovalute pod nazivom libra, u sklopu nastojanja da proširi svoje djelatnosti izvan društvenih mreža i da zakorači u sektor e-trgovine i globalnih plaćanja.

Fejsbuk se, u okviru Asocijacije Libra sa sjedištem u Ženevi, povezao sa 28 partnera, prenosi agencija Rojters, i dodaje da će ta Asocijacija upravljati novim digitalnim kovanim novcem koji će biti lansiran u prvoj polovini 2020. godine.

Fejsbuk je, takođe, osnovao poslovnicu pod imenom Calibra, koja će ponuditi digitalne novčanike za čuvanje, slanje i trošenje kriptovalute libra.

Calibra će biti priključena na Fejsbukove platforme za razmjenu poruka Mesindžer i WhatsApp, koje već imaju više od milijardu korisnika.

Kalifornijska kompanija ima velike planove za libru, ali bi zabrinutost za privatnost potrošaca ili regulatorne barijere mogle da predstavljaju značajne prepreke, ocjenjuje britanska agencija.

Akcije Fejsbuka su u elektronskom trgovanju na berzi u SAD bile najtrgovanije, a zabilježile su skok od 2,6 odsto, na 194 dolara.