"Jahorina ekonomski forum"

Evropski parlamentarci oduševljeni potencijalima Republike Srpske

  • 24.04.2019. 19:23

Evropski parlamentarci, na Jahorini su se upoznali o potencijalima Republike Srpske. Pozitivno su iznenađeni onim što su vidjeli i čuli na Jahorina ekonomskom forumu. 

Predsjednik Vlade Radovan Višković imao im je šta da kaže o poljoprivredi, preradi drveta, a pogotovo turizmu. Delegacija iz Republike Srpske uskoro bi mogla da uzvrati posjetu Evropljanima.

"Čak su uputili konkretne pozive da visoke Vladine delegacije dođu i posjete njihove regije i da se tamo organizuju razgovori sa njihovim privrednim subjektima o mogućnostima koje nudi RS i kapacitetima kojim ovdje raspolažu", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade RS. 

Industrija 4.0 danas je bila u fokusu panelista, ali najveće interesovanje privrednika bila je debata sa predsjednikom Vlade RS. BDP RS, u porastu je za 18 kvartala.

"Do sada što je urađeno od strane Vlade, urađene su dobre stvari, nekoliko zakonskih promjena i ovo što se najavljuje mislim da je dobro. Jer ključno je pitanje to, oni koji stvaraju dobro materijalno, moraju biti rasterećeni, moraju imati ostatak viška vrijednosti da ulažu u obrazovanje i nove tehnologije", kaže Rajko Dukić, predsjednik Kompanije “Boksit“ iz Milića. 

"Pričali smo malo i oko digitalnog potpisa, nešto što je aktueleno i što još nije uvedeno u bankarski sektor BiH, postoje neka zakonska ograničenja, nadam se da ćemo i to prevazići ove godine", rekao je Boško Mekinić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja bankara BiH. 

Digitalne učionice, koje će Srpska dobiti uz pomoć Vlade Srbije, veliki su pomak za obrazovanje u RS. Donošenjem novog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, učenici će dobiti dualno obrazovanje koje uz teoriju podrazumjeva i praksu.

"Dualno obrazovanje nije ništa drugo osim spajanja teorije i prakse, na koji način škole sarađuju sa privrednim subjektima po pitanju učeničke prakse", ističe Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

Forum je i ove godine opravdao očekivanja. Izrodile su se nove ideje koje donose savremene tehnologije.

"Imam osjećaj da su tek sad shvatili svi važnost i šta to znači i kolika je neophodnost da uđemo u te procese i to je bio prvi i osnovni cilj i da smo ga ostvarili i biće konkretnih zaključaka", kaže Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT.

Na završnim panelima održan je i okrugli sto na temu “Budućnost medija je u digitalizaciji“. Ovogodišnji Jahorina ekonomski forum okupio je više od 500 učesnika i predavača.