Radnici ugroženi

Evropske uvozne kvote ugrožavaju industriju čelika u BiH

  • 16.07.2018. 19:21

Hiljade ljudi u BiH bi moglo da ostane bez posla ako Evropska unija uvede kvote na uvoz čelika i aluminijuma.

Do srijede će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa završiti analizu koliko bi, na proizvodnju čelika u BiH, mogla uticati odluka EU o uvođenju zaštitnih mjera. Pooštravanje uslova na granici je najviše zabrinulo zenički ArcelorMittal, najvećeg proizvođača čelika u BiH. U tom preduzeću se nadaju kompromisu, jer u Evropsku uniju ide trećina njihovog izvoza.

"Potpunom implementacijom Zaštitnih mjera Evropske unije, kompanija 'ArcelorMittal Zenica' bi izgubila preko 30 odsto prodajnih količina gotovih proizvoda od čelika. Smanjenje proizvodnje u kompaniji 'ArcelorMittal Zenica' će direktno uticati na poslovanje naših više od 300 poslovnih partnera, od kojih su Željeznice Federacije BIH i Republike Srpske, Elektroprivreda, BH gas najvažniji", ističu u ovoj kompaniji.

Evropska unija bi trebalo u avgustu da ispuni godišnju kvotu za uvoz čelika. Sve što bi uvozili nakon toga, bilo bi ocarinjeno dodatnih 25 odsto. U Privrednoj komori Srpske su izračunali da je količina čelika koji se iz BiH izvozi u EU na nivou statističke greške. Ako BiH nastavi izvoziti čelik po starim dogovorima, EU to neće ni osjetiti,  dok će bh. čeličanama puno značiti.

"Ukoliko budu ispunjene ove kvote u avgustu, do kraja godine ćemo biti izloženi dodatnom pritisku velikih kompanija koje u značajnoj mjeri izvoze na tržište EU, a nalaze se ili u istočnoj Evropi ili u Turskoj, i sigurno će oni tražiti neka alternativna tržišta, prvenstveno tržišta zapadnog Balkana", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Najveći udarac od briselskih mjera bi mogli da pretrpe - radnici. Prema nekim analizama, čak 10 hiljada radnika bi moglo da ostane bez posla. Ipak, Republika Srpska će ostati pošteđena, smatraju u Sindikatu metalaca.

"Lično mislim da neće biti poseban uticaj u Republici Srpskoj, s obzirom da mi nemamo velikih proizvođača čelika. Sami znamo da se, posebno u metalskoj industriji, svakodnevno sve više otvaraju radna mjesta. Ne vjerujem da će biti otkaza u metalskoj industriji i rudarstvu Republike Srpske", rekao je Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Vašington je od 1. juna počeo da naplaćuje carine od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma. Brisel je uzvratio recipročnim mjerama koje su počele da se primjenjuju na američku industriju čelika krajem juna, a uskoro bi trebalo da se prošire i na ostatak svijeta.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија