Koridor 5C

EU donirala 15 miliona evra za autoput 5C

  • 01.08.2019. 19:25

EU donirala je Republici Srpskoj 15 miliona evra za završetak autoputa 5C kod Doboja. Bespovratna sredstva obezbeđena su preko EBRD-a od kog je Srpska dobila kredit u iznosu od 70 miliona evra za izgradnju dijela autoputa.

12,9 miliona evra označena su za gradnju, a 2,1 milion biće naknadno dodijeljen za logistiku.

"Zapravo 15 miliona evra, zato što se pored ovih 12,9 osigurava još jedan dio za tehničku pomoć, a koji predstavlja novac poreskih obveznika EU", istakao je Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH.

"Koje će pomoći autoputevima Republike Srpske da nastavi izgradnju dvije petlje na Jahovcu i Rudanki. Takođe radi se o autoputu u dužini od šest kilometara, kao i o izgradnji prilaznog puta sa dvije trake, kao prelaz preko rijeke Bosne", naglasio je Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

U "Autoputevima RS" kažu da će ispoštovati zadati rok, jer na izgradnji rade već provjerene firme koje su radile autoput Banjaluka – Doboj. Na Koridoru 5C kod Doboja, mašine rade punom parom već mjesec dana.

"To je za nekih šest kilometara autoputa i dvije petlje, rok za izgradnju je 30 mjeseci, tako da, mislim da to realno može da bude završeno u tom periodu, pogotovo što su radovi krenuli na vrijeme", rekao je Dušan Topić, direktor "Autoputeva Republike Srpske". 

Potpisujući grant sredstva za Republiku Srpsku, šef kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun ujedno se i oprostio od BiH. U opraštajnom govoru poželio je što brže putno spajanje sa EU, a imao je jednu poruku i za političare.

"Molim vas da autocestama Federacije i autoputevima Republike Srpske pružite i političku i moralnu podršku koja je potrebna za izgradnju, odnosno završetak izgradnje Koridora", istakao je Jan Braun, šef kancelarije EBRD-a u BiH. 

Iz EU očekuju da uskoro počne izgranja mosta preko Save kod Gradiške, za čiju gradnju su Evropljani odobrili grant sredstva u iznosu od 6,8 miliona evra. U Republici Srpskoj kažu da je sve spremno da se krene sa gradnjom krajem avgusta. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.