Elektrokrajina: Izgrađeno 200 kilometara nove mreže

  • 31.07.2020. 15:11

Preduzeće Elektrokrajina Banjaluka je u dosadašnjem dijelu velikog projekta rekonstrukcije elektrodistributivne mreže obezbijedila kvalitetnije snabdijevanje strujom za više hiljada potrošača u šta je investirano 4,1 milion KM.

U okviru ovog projekta, započetog u avgustu prošle godine, do sada je za potrebe kupaca postavljeno više od 4.200 novih betonskih stubova i razvučeno više od 200 kilometara provodnika.

"Projekat se odvija na području radnih jedinica Banjaluka, Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad, Gradiška, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Mrkonjić Grad i Šipovo, a uskoro će početi i na području Elektrodistribucije Čelinac koja distributivno pokriva i opštine Kotor Varoš i Kneževo", saopšteno je iz Elektrokrajine.

Iz ove firme su naveli da ovaj trogodišnji investicioni ciklus u drugoj fazi podrazumijeva izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnju brojila sa daljinskim očitavanjem električne energije.

"Krajnji cilj projekta ukupne investicione vrijednosti od gotovo 30 miliona KM jeste obezbjeđenje pouzdanije isporuke električne energije za više desetina hiljada potrošača, zatim povećanje efikasnosti obračuna i naplate, te značajno smanjenje distributivnih gubitaka preduzeća", ističu u Upravi "Elektrokrajine".

Najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj se istovremeno nalazi u procesu potpune reorganizacije i prilagođavanja radnih procesa u skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji, u okviru čega će zaključno sa krajem ove godine u potpunosti prestati sa poslovima snabdijevanja kupaca i postati jedan od operatora distributivnog sistema u Republici.

"Elektrokrajina je u dosadašnjem procesu reorganizacije djelatnosti već ostala bez svih industrijskih potrošača /437 kupaca sa visokog i srednjeg naponskog nivoa/, te više od 2.000 komercijalnih kupaca sa niskog napona /sa godišnjom potrošnjom većom od 35 gigavata/, a čije snabdijevanje je preuzela Direkcija za snabdijevanje Elektroprivrede Srpske u Trebinju", naveli su u Elektrokrajini.

Zbog neophodnosti prilagođavanja novim uslovima rada pristupilo se izradi nove sistematizacije i organizacije, prilikom čega je preduzeće dobrovoljno, uz utvrđene stimulativne otpremine, napustilo 398 radnika uz predviđeni nastavak procesa i u predstojećem periodu da bi se zadražala optimalna struktura i broj radnika.

Navedene okolnosti gubitka velikih kupaca i obezbjeđenja sredstava za isplatu stimulativnih otpremnina radnika, uz otežane uslove rada zbog pandemije virusa korona, uticale su da "Elektrokrajina" prvo polugodište ove godine završi sa gubitkom u iznosu od 5,5 miliona KM, što je, ipak, znatno manje od planiranog minusa od 13,3 miliona KM.

"Pobrojani objektivni faktori su doveli do smanjenja ukupnih šestomjesečnih prihoda preduzeća za 30,6 miliona KM ili 25,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što realno nije bilo moguće u cijelosti nadoknaditi na strani rashoda iako su ukupni troškovi smanjeni za 21,3 odsto, odnosno za 24 miliona KM", navode iz Elektrokrajine.

Uprkos svim izazovima, Elektrokrajina je u proteklom polugodištu uspjela smanjiti ukupna potraživanja za 7,7 miliona KM, dok su ukupne obaveze umanjene za dva miliona KM.

"Uz to, preduzeće je u tekućoj godini unaprijedilo ključne poslovne parametre koji se ogledaju u obezbjeđenju kvalitetnije isporuke električne energije, pojačanom otkrivanju neovlaštene potrošnje, očuvanju visokog nivoa naplate, te smanjenju distributivnih gubitaka", naveli su iz ovog preduzeća.