"Elektrokrajina": Bruto dobit u prošloj godini 1,36 miliona KM

  • 04.03.2020. 13:13

Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka okončalo je prošlu godinu pozitivnim poslovnim rezultatom uz ostvarenu bruto dobit od 1,36 miliona KM, uprkos značajnim finansijskim opterećenjima zbog reorganizacije i drugih spoljnih faktora na koje nije moglo uticati, pišu "Nezavisne novine".

List navodi da je "Elektrokrajina" prošle godine počela reorganizaciju kroz prvu fazu gašenja djelatnosti snabdijevanja električnim energijom, u kojoj je od 1. septembra ostala bez više od 430 kupaca sa visokog i srednjeg naponskog nivoa, koje je preuzela Direkcija za snabdijevanje pri "Elektroprivredi Srpske" u Trebinju.

Gubitak najvećih potrošača u posljednja četiri mjeseca prošle godine uticao je na smanjenje prihoda od električne energije za čak 9,4 miliona KM, uključujući i prihod od mrežarina.

Osim toga, prihodi od kamata minule godine smanjeni su za 2,15 miliona KM zbog zakonskog smanjenja stope zatezne kamate i prelaska kupaca kod drugog. Na rashodovnoj strani su se pojavili troškovi kojih nije bilo u 2018. godini i na koje preduzeće nije moglo uticati, u ukupnom iznosu od 4,1 miliona KM.

Od toga su troškovi debalansa prema "Elektroprivredi Srpske" lani iznosili 1,8 miliona KM, dok su naknade za sistemske i pomoćne usluge Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) i Nezavisnog operatora sistema u BiH povećani za 2,3 miliona KM.

Ukupna bruto potraživanja lani su smanjena za čak 19,72 miliona KM, dok su prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja uvećani za 1,73 miliona KM, što je donijelo pozitivan efekat od 21,45 miliona KM.

Distributivni gubici preduzeća u minuloj godini smanjeni su za 1,1 procentni poen, što je donijelo finansijski efekat od 2,5 miliona KM, dok su ukupne obaveze preduzeća smanjene za 5,8 miliona KM.

"Elektrokrajina" je u protekloj godini znatno pojačala aktivnosti na suzbijanju krađe električne energije. Obračunata neovlaštena potrošnja lani je iznosila 855.000 KM, što je i više nego dvostruko veća vrijednost u odnosu 2018. godinu, kada je otkrivena krađa električne energije u iznosu od 378.000 KM.

Ovo preduzeće je lani u izgradnju i sanaciju 380 kilometara elektrodistributivne mreže i 137 trafostanica, te druge razvojne potrebe, investiralo ukupno 24,5 miliona KM, dok je u avgustu 2019. godine započeo veliki trogodišnji projekat rekonstrukcije mreže u vrijednosti od skoro 30 miliona KM. 

Тагови: