Puklo kinesko-američko partnerstvo

Džek Ma: Tramp uništio priliku da otvorimo milion radnih mjesta u SAD

  • 20.09.2018. 17:35

Džek Ma, osnivač i predsjednik "Alibabe", kineske platforme za onlajn trgovinu, kaže da zbog aktuelnog trgovinskog rata između SAD i Kine njegova kompanija više ne planira da stvori milion radnih mjesta u Americi.

Ma je na sastanku u januaru 2017. godine, prije predsjedničke inauguracije, rekao Donaldu Trampu da želi da otovori milion radnih mjesta. To je bio veliki poen za Trampa, kome je taj sastanak poslužio da se predstavi kao sposoban lider koji sklapa fantastične sporazume u korist Amerikanaca. 

"Obećanje je dato na osnovu premise o prijateljskom američko-kineskom partnerstvu i racionalnim trgovinskim odnosima. Ta premisa danas više ne postoji, tako da naše obećanje ne može biti ispunjeno", rekao je Ma. 

Predsjednik "Alibabe", koji je nedavno najavio da će u roku od godinu dana napustiti čelnu poziciju u toj kompaniji, dodao je da kompanija neće "prestati sa napornim radom kako bi doprinijela zdravom razvoju kinesko-američke trgovine".

Njegovi komentari dolaze u trenutku nove runde američkih i kineskih tarifa koje će pogoditi uvoz više milijardi dolara vrijednih proizvoda, jer dvije zemlje nisu uspjele da postignu dogovor koji bi otklonio zabrinutost američke administracije u vezi sa trgovinskim praksama Kine.
 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.