Omogućen i privremeni ulazak

Dozvoljen izvoz konja iz BiH u Evropsku uniju

  • 08.03.2019. 13:07

Nakon što je posljednjom izmjenom Regulative EU broj 2018/659 Bosna i Hercegovina uvrštena u spisak trećih zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u zemlje EU, juče je realizovan prvi izvoz dva registrovana konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Poslije dobijanja informacije da je usvojena navedena izmjena Regulative broj 2018/659, Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je organizovala nekoliko sastanaka i obuka za predstavnike konjičkih saveza i klubova koji djeluju u Bosni i Hercegovini, kao i obuke za nadležne veterinarske inspektore koji vrše ispunjavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata za međunarodni promet konjima u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

S obzirom da organizacija konjičkih trka i drugih takmičenja u kojima učestvuju konji slijedi u narednom periodu, očekuje se i povećan međunarodni promet registrovanim konjima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Pored omogućenja privremenog i trajnog izvoza registrovanih konja, navedenom izmjenom omogućen je i privremeni ulazak registrovanih konja iz zemalja EU u Bosnu i Hercegovinu i njihov povrat u EU, a što ranije nije bilo moguće.

Navedena činjenica će sa sigurnošću doprinijeti poboljšanju i afirmaciji konjičkog sporta u Bosni i Hercegovini dolaskom konja iz Evropske unije na takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Тагови: