Dolar se stabilizovao, bitkoin poletio još više

  • 18.02.2021. 16:17

Dolar se stabilizovao danas trgujući se na nivou neznatno ispod nedavnog maksima, nakon što je tokom dvije uzastopne prethodne sesije zabilježio prve dobitke u posljednje dvije nedelje, dok je bitcoin nastavio nezaustavljiv rast dostigavši novu najvišu kotu od 52.640 dolara

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema korpi rivalskih valuta, skliznuo je na trgovanju u Londonu za 0,2 odsto na 90,675 poena, nakon što je noćas ojačao za 0,2 odsto, a prethodnog dana za 0,4 odsto, prenosi Rojters.

Ovaj indeks je od početka godine porastao za oko 1 odsto, oporavljajući se od pada od gotovo 7,0 odsto u 2020. godini, pri čemu je na početku januara potonuo na dvoipogodišnji minimum od 89,206 poena.

Stabilizaciji kretanja dolara na valutnim tržištima doprinjeli su optimistični ekonomski podaci SAD-a koji su podgrijali očekivanja da će se američka ekonomija oporaviti od pandemije koronavirusa brže od većine njenih konkurenata.

Čekovi s državnom novčanom pomoći građanima SAD-a podržali su oporavak američke maloprodaje u januaru, a pokazatelji o industrijskoj proizvodnji i proizvođačkim cijenama takođe su pozitivno iznenadili.

Pored toga, investitori očekuju da će korona paket pomoći, koji je predsjednik Džo Bajden predložio u iznosu od 1,9 biliona dolara, dodatno podstaći ekonomiju.

Evro se prema dolaru trgovao danas u porastu za 0,2 odsto, na 1,2065 dolara, nakon što je tokom noći pao za 0,5 odsto, najviše u minulih 14 dana.

U odnosu na japanski jen, američka valuta je ostala na nepromijenjenom nivou od 105,735 jena, dok je prethodnog dana (u sredu) oslabila, povukavši se sa petomjesečnog maksimuma od 106,225 jena.

Britanska funta se trgovala prema dolaru iznad 1,39 dolara, dok je prema evru zabilježila maksimum od 86,70 penija. Funta ima ove godine najbolje performanse među valutama zemalja Grupe 10 najrazvijenijih ekonomija svijeta.

Na tržištima kriptovaluta, bitkoin se i dalje drži blizu novog najvišeg nivoa od 52.640 dolara zabilježenog tokom noći. Njegova vrijednost je samo ovog mjeseca skočila za oko 58 posto, što je neke analitičare navelo da upozore da bi ovako snažan uspon mogao da bude neodrživ.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић