Dolar oslabio, naftaši trljaju ruke

  • 31.07.2020. 18:02

Cijene nafte su ojačale danas i na putu su da završe mjesec sa dobitkom, profitirajući od slabijeg dolara koji je i dalje pod pritskom zbog neizvjesnosti vezanih za oporavak američke ekonomije nakon što je korona kriza izazvala rekordan privredni pad SAD-a u drugom kvartalu.

Sjevernomorska sirova nafta Brent porasla je za 34 centa ili 0,8 odsto, na 43,28 dolara za barel na ranom popodnevnom trgovanju u Londonu. U četvrtak, Brent je zaključen u padu za 1,9 procenata, a tokom trgovanja je skliznuo na momenat na najniži nivo od 10. jula, izvještava Rojters.

Američka WTI nafta je danas poskupjela za 50 centi ili za 1,25 posto, na 40,42 dolara po barelu, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji pala za 3,3 odsto, takođe na najniži nivo od 10. jula.

Brent se kreće ka tome da jul zaključi s dobitkom četvrti uzastopni mjesec, a za WTI naftu bi ovo bio treći mjesec zaredom koji završava s rastom cijene.

U fokusu trgovaca naftom će naredne sedmice biti Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, grupa poznata pod nazivom OPEK +, koja zajedno planira da poveća proizvodnju od subote, 1.avgusta, za oko 1,5 miliona barela dnevno nakon višemjesečnog smanjenja pumpanja.

Тагови: