Udruženje poslodavaca FBiH

Dok cijena gasa u Evropi pada, u FBiH raste

  • 18.05.2019. 14:58

Udruženje poslodavaca Federacije BiH saopštilo je da je nezadovoljno radom preduzeća BH-Gas, ističući da se cijena gasa u Evropi smanjuje, u FBiH istovremeno povećava.

"Od generalnog direktora i uprave BH-Gasa javnost očekuje da ponude konkretne odgovore zbog čega je nabavna cijena gasa u Republici Srpskoj niža nego u FBiH, zašto FBiH ima najvišu nabavnu cijenu gasa u cijelom regionu, te kako je moguće da je gas za proizvodne kompanije u FBiH daleko skuplji nego u zemljama EU", pitaju poslodavci.

U saopštenju se navodi da je tako u odnosu na Njemačku cijena gasa viša za 40 odsto.

Udruženje poslodavaca ističe da bi preduzeće BH-Gas trebalo da pojasni građanima da postojeću višu cijenu gasa za privredu, a daleko nižu za domaćinstva u FBiH, na kraju opet plaćaju građani, jer povećanje cijene gasa dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga za stanovništvo.

Јedna od kritika poslodavaca na račun BH-Gasa odnosi se na to da ovo preduzeće nije izgradio skladišta za gas, kojima se moglo bitno uticati na cijenu gasa.

"Od BH-Gasa privreda i građani BiH očekuju i odgovor na pitanje da li se i šta radi na istraživanjima nalazišta gasa u BiH. Zdrava logika govori da ako prirodnog gasa ima sa lijeve strane Save, onda bi ga trebalo biti i sa desne. Podsjećanja radi, Hrvatska gotovo 40 odsto vlastitih potreba za gasom rješava iz domaćih izvora", navodi se u saopštenju Udruženja poslodavaca Federacije.

Od BH-Gasa poslodavci traže odgovor na pitanje koliko je posrednika u isporuci gasa u FBiH, te da li se može smanjiti njihov broj, a samim tim i cijena gasa.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.