Članice OPEK-a i Rusija

Dogovoreno rekordno smanjenje proizvodnje nafte

  • 12.04.2020. 21:02

Članice OPEK-a, Rusija i druge zemlje proizvođači nafte dogovorile su danas smanjenje proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu.

Izvori u OPEK-u rekli su Rojtersu da je dogovor postignut danas tokom video konferencije, a sporazum je potvrđen saopštenjem Ministarstva energetike Kazahstana.

U najvećem smanjenju proizvodnje nafte ikad, ove države će zadržati postepeno smanjivanje ograničenja proizvodnje još dvije godine do aprila 2022. godine.

Dogovor je postignut nakon četvorodnevnih maratonskih pregovora i pritiska američkog predsjednika Donalda Trampa u vezi sa cijenom nafte koja je stalno u padu zbog pandemije virusa korona.

Mjere s ciljem usporavanja pandemije virusa korona praktično su uništile potražnju za naftom i dovele do smanjenja cijena nafte, opterećujući budžete proizvođača i ugrozile su američku industriju škriljaca, koja je osjetljiva na niske cijene zbog svojih većih troškova.

Tramp je zaprijetio Saudijskoj Arabiji tarifama na naftu i drugim mjerama ako ne riješi problem prekomjernog snabdijevanja tržišta, jer su niske cijene napravile američkoj naftnoj industriji, inače najvećoj na svijetu, veliki problem.

OPEK plus je saopštio da želi da proizvođači izvan grupe kao što su SAD, Kanada, Brazil i Norveška dodatno smanje proizvodnju za pet odsto ili pet miliona barela dnevno.

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.