Teslić

Dogovorena saradnja "Banje Vrućice" i poljoprivrednika

  • 30.09.2020. 19:10

Malinarstvo, pčelarstvo i ribarstvo, primarni su izvor prihoda za poljoprivredničku porodicu Malivojević iz Blatnice. Kažu, posla se ne boje, ali bez podrške nije lako. 

Zbog toga će im značiti saradnja sa „Banjom Vrućicom“ koja otkupljuje domaće proizvode od lokalnih poljoprivrednika. Time poljoprivrednici imaju siguran otkup, a turisti u banji, na trpezi, zdravu domaću hranu. 

"Ako bude uspješna godina, možda bi se mogao plasirati sav taj med u banju ili malinarstvo. Želio sam još da ulažem u to, međutim, zbog nedostaka sredstava i podrške i opštinske i druge nisam u mogućnosti dalje da se proširujem, sad trenutno smanjujem proizvodnju što se tiče pčelarstva", kaže Goran Malivojević, poljoprivredni proizvođač iz Blatnice.

"Sve on što proizvodi, od ribe, meda, maline, mi možemo da otkupimo u nekom narednom periodu. Mislim da slika o ovom domaćinstvu treba da ode van Teslića, da se vidi kako ljudi mogu da organizuju svoj život i svoje porodice, da mogu da rade i zarade i unapređuju svoje selo, opštinu i Republiku Srpsku", kaže Dragan Bogdanić, generalni direktor ZTC „Banja Vrućica“, Teslić.

Time se vodio i dvadesetjednogodišnji Karmelo Malivojević. Iz Njemačke se vratio u Teslić, zasukao rukave i nije zažalio.

"Radio sam u svog oca poslije škole poljoprivredu. Sad sam odlučio da otvorim firmu rovokopačku djelatnost, nabavio sam kamion, imam bager. Ko hoće raditi može se dobro zaraditi. Može se zaraditi bolje nego u Njemačkoj, znam po sebi. Izbalirao sam za mjesec dana 5.000 bala, prodao po dvije i po marke, to je dobra cijena. To nisam mogao zaraditi nigdje u svijetu takoda ja sam ostao ovdje i nabavio sve mašine potrebne i još samo da se oženim", Karmelo Malivojević, poljoprivredni proizvođač iz Blatnice. 

Poljoprivredom se od djetinjstva bavio i generalni direktor banje. Tako je zarađivao još kao srednjoškolac. Danas se toga i prisjetio. Zbog toga, kaže, potpuno razumije probleme poljoprivrednih proizvođača.

"Ako se u narednom periodu budemo bolje organizovali, ako se u ovom području budu organizovale poljoprivredničke zadruge onda postoji mogućnsot planske proizvodnje za potrebe „Banje Vrućice“ i drugih preduzeća i da onda oni mogu da zadovolje sve potrebe nas gdje će jedno domaćinstvo da proizvodi malinu, kupus, med, a tu je i stočni fond odnosno mogu se na našem području proizvesti i dovoljne količine mesa", kaže Dragan Bogdanić, generalni direktor ZTC „Banja Vrućica“, Teslić.

Poljoprivredna proizvodnja u Tesliću ima perspektivu. Ipak, potrebna je bolja organizacija. Za to je, poručuju, neophodno više zalaganja iz opštinskog odjeljenja za poljoprivredu.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)