Upravni odbor UIO

Dogovorena raspodjela 165 miliona maraka od putarine

  • 10.07.2018. 15:20

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ postigao je danas dogovor na sjednici u Banjaluci o raspodjeli više od 165 miliona KM prikupljenih od posebne putarine.

Upravni odbor UIO BIH donio je privremenu odluku o raspodjeli putarina i to na način da 10% ostaje kao sredstvo rezerviranja dok će ostalih 90 biti raspodijeljeni kao i do sata. 

Predsjedavajući UO UIO BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će ta raspodjela ići 59 % za Federaciju BiH, 30 za RS i 2% za Brčko Distrikt. Do odluke o raspodjeli kumuliranih sredstva nije došlo.

Novac je prikupljan od 1. februara na posebni podračun Jedinstvenog računa nakon što je počela primjena izmjena i dopuna Zakona o akcizama, a zaključno sa 30. junom prikupljeno je 165 miliona KM. 

Posebna putarina naplaćuje se u iznosu 0,25 KM po litru goriva koji se proda na tržištu u BiH. 

Prikupljeni novac stajao je na podračunu i uslov za njegovu podjelu bio je donošenje odluke Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava prema Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu. 

Upravni odbor UIO do sada nije postigao dogovor, jer je Federacija BiH tražila veći koeficijent na šta Srpska nije pristajala.

Тагови: