Krajnje je vrijeme

Dodik: Moramo zaštiti domaću proizvodnju

  • 20.12.2019. 19:33

Krajnje je vrijeme da domaću privredu i poljoprivredu zaštitimo od prekomjernog uvoza i stvorimo im uslove da rastu i razvijaju se, smatra Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Pošto to nije bio slučaj do sada, sa promjenom vlasti mjenjaće se i odnos prema domaćim privrednicima i proizvođačima. Mi imamo male privrednike kojima trebamo pomoći da prežive ovo teško vrijeme.

"Ovdje imate slobodan uvoz, otvoreno je sve živo. A kad vi treba da izvezete mlijeko iz BiH, onda morate da ispunite 100 raznih nalaza, 100 raznih inspekcija itd. Uvedimo i mi njima inspekcije ovdje. Gdje je naša proizvodnja mlijeka, gdje je naša proizvodnja prehrambenih proizvoda. Nema! Zato što smo otvorili granicu. Moramo doći i reći Evropi, izvinite molim vas, ovo je naš plan, mi ovdje zatvaramo u momentu dospjeća poljoprivrednih proizvoda", rekao je Milorad dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

U Savezu poljoprivrednih proizvođača imaju velika očekivanja od novog Savjeta ministara, posebno ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Tražiće i sastanak s njim, a glavna tema će biti uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.  

"U posljednjih 10 godina imamo konstantan problem sa prekomjernim uvozom sumnjivog mesa, svinjskog i goveđeg. Zbog toga stalno apelujemo. Naše aktivnosti su bile uperene u pravcu da se uvedu zaštitne mjere, ali, nažalost, nikada konačnu odluku nismo dobili, uprkos tome što u svim sporazumima gdje je potpisnik BiH imamo klauzule koje omogućavaju zaštitu domaće proizvodnje. Očekujem da će to biti riješeno sa novim sazivom Savjeta ministara", istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih udruženja Republike Srpske. 

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH o poslovanju sa inostranstvom pokazuju blagi pad izvoza od oko tri odsto, dok se blago povećava trend spoljnotrgovinskog deficita. Za deset mjeseci ove godine BiH ostvarila je uvoz od 16,6 milijardi maraka i oko 10 milijardi maraka izvoza. 

"Kada je u pitanju uvoz, koji je enorman u ovoj državi, izvozom nismo pokrili ni 60 odsto. Onda možemo reći da su sve obalsti ugrožene. Oblast u kojoj se teško nosimo sa svijetom i ne možemo proći bez zaštitinih mjera je oblast poljoprivrede, i primarna i prerađivačka industrija. A to je naš potencijal", naglasio je Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Postojanje sistemskih mjera zaštite domaće proizvodnje uz podsticaje koji bi proizvodnju učinili konkurentnom, glavni su recept za opstanak domaće i privrede i poljoprivrede. 

 

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина