RiTE Ugljevik

Dodik: Cilj je očuvati javno vlasništvo nad primarnim izvorima energije

  • 09.08.2018. 19:58

Očuvati javno vlasništvo nad primarnim izvorima električne energije koje imamo danas i izgraditi nove, primarna je politika vlasti Republike Srpske u sektoru energetike, poručio je predsjednik Republike Milorad Dodik, nakon posjete ugljevičkoj termoelektrani.

On je podsjetio da je prije desetak godina kroz projekat Svjetske banke tražena privatizacija primarnog kapaciteta, što je odbijeno, jer kako kaže nisu htjeli da produže aranžman koji su prethodne vlasti u Republici Srpskoj potpisale, a to je da će u roku od tri godine izvršiti privatizaciju primarnog kapaciteta. 

"Nijednog razloga nema da RS ide u privatizaciju termoelektrana i hidroelektrana i niti će to raditi. Ono što mi hoćemo jeste da ojačamo vlasništvo ovakvim kompanijama.To će biti poseban program naše aktivnosti ubudućem vremenu. Ukoliko bi došli neki koji bi prodali ovo mi bi dobili istog trenutka nekoliko puta skluplju struju za domaći konzum", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Rukovodsvo Rudnika i Termoelektrane pohvalilo se predsjedniku svim velikim investicijama koje su imali prošle godine, a zbog kojih je radni vijek termoelektrane produžen.  Kažu to ne bi mogli uraditi da nije bio pomoći Vlade Srpske.

"Uz pomoć Valde Republike Srpske i elektroprivrede realizivolai projekte kakvi su  elektrofilteri, novo elktrofiltersko postrojenje, te da smo u pododmakom procesu izgradnj sistema za odsumporavanje. Da je za sve to obezbijedila Vlada kroz kreditne aranžmane i i iz vlastitih sredstava", kaže Đorđe Popović, direktor RiTE Ugljevik.

"Naš dogovor je ovdje i ja to podržavam da kroz tu rekonstrukciju se i pitanje TE tri i treba naći načina kako to treba ugraditi u jedinstven rekonstrukcije što govori o dodatnom povećanju kapaciteta i samog značaja ovog kapaciteta", ističe Milorad Dodik.

Samo tokom protekle godine, u kapitalnom remontu Termoelektrana Ugljevik investirala je oko 46 miliona maraka. Za izgradnju postrojenja za odsumporavanje Vlada Republike Srpske dobila je 90 miliona dolara kredita od japanske vlade.