dUŠAN vJEŠTICA

Dobit Kosmosa u prvom polugodištu veća od milion KM

  • 13.07.2018. 09:38

Direktor preduzeća za proizvodnju, remont i trgovinu "Kosmos" iz Banjaluke Dušan Vještica izjavio je da je ovo preduzeće 2017. završilo sa neto dobiti od 2,5 miliona KM, dok će dobit u prvom polugodištu ove godinu biti veća od milion KM. 

"U 2017. godina 'Kosmos' je prvi put nakon 12 godina pozitivno poslovao i značajno je napomenuti da je neto dobit u visini prometa koji je rađen prethodnih godina", istakao je Vještica. 

On je naglasio da će nedavno potpisani ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije i firmom "Jugoimport SDPR" iz Beograda napraviti iskorak na tržištu Srbije, na kojem ovo preduzeće nije bilo deset godina. 

Vještica je podsjetio da se ugovor vrijedan oko dva miliona evra odnosi na pružanje usluga generalnog remonta, opravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sistema. 

"Jedna od ključnih stvari koje trenutno realizujemo sa jednom partnerskom kompanijom je modernizacija radara 'P 12' ruske proizvodnje. Nakon te modernizacije, radar će dobiti značajnu tržišnu vrijednost, a 'Kosmos' će sa svojim tehnologijama značajno doći na viši nivo", rekao je Vještica. 

On je naveo da su u planu još neka sredstva borbene tehnike koja planiraju generalno remontovati i modernizovati, napominjući da "Kosmos" sve te poslove radi u skladu sa zakonom i za sve imaju neophodne dozvole. 

Vještica je naglasio da je primarni cilj preduzeća razvoj u dijelu radarsko-raketnih sistema, a da djelatnost dopunjuju civilni poslovi. 

"Tu, prije svega, mislim na poslove za Optima grupu - rafinarije u Brodu i Modriči, posao koji realizujemo konstantno sa austrijskom firmom 'IAG' iz Graca, te neke druge poslove koje realizujemo na lokalnom tržištu", istakao je Vještica. 

On je naveo da sve poslove prati ulaganje u ljudske resurse, te da "Kosmos" trenutno zapošljava 187 radnika, od čega je 30 odsto visokoobrazovani kadar. 

"Na određeno vrijeme angažovano je oko 40 mladih ljudi koji će u narednom periodu dobiti stalno zaposlenje. Ti radnici su prošli proces obuke i edukacije i vrlo brzo će početi da rade na novim projektima, a neki od njih će čak i samostalno voditi značajne projekte", napomenuo je Vještica. 

Napominjući da je danas teško obezbijediti kadar na ovom tržištu, on je naveo da je "Kosmos" nedavno dobio novog elektro i mašinskog inženjera. 

"U ovom trenutku sa visokoobrazovanim kadrom pokrivamo sve ključne funkcije, a u budućnosti će nam ih trebati još kako bi neke funkcije unaprijedili", dodao je Vještica. 

Prema njegovim riječima, zajedno sa rastom ljudskih resursa "Kosmos" ulaže i ulagaće u nove tehnologije. Za mašinsku industriju planiraju da nabave specijalizovane ce-en-ce prese, a proširuju i postojeće kapacitete za elektrohemijsku zaštitu. 

"Preduzeće posjeduje elektrohemijsku zaštitu već 30 ili 40 godina, ali su naši kapaciteti bili ograničeni i u tom dijelu smo dosta posla morali raditi uslužno. Projekat proširenja elektro-hemijske zaštite firmu će koštati oko 100.000 KM, a realizujemo ga iz sopstvenih izvora i uskoro ćemo moći da se otvorimo prema novim klijentima", najavio je Vještica. 

Direktor "Kosmosa" istakao je da je podrška Vlade i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva ključna za ovo preduzeće, te da su doprinijeli da ova firma bude na sadašnjem nivou. 

"I u prethodnom periodu resorno ministarstvo je podržavalo 'Kosmos', ali to je bilo na socijalni način, u smislu reprograma dugova, smirivanja štrajkova i slično. Sada resorno ministarstvo zajedno sa menadžmentom podržava firmu u kvalitetnim iskoracima prema klijentima i novim tehnologijama", naveo je Vještica.