Poreska uprava

Do kraja godine podnošenje zahtjeva za poresku karticu

  • 13.12.2019. 10:43

Poreski obveznici u Republici Srpskoj, kod kojih će naredne godine biti promijenjen obima prava na umanjenje osnovice poreza na dohodak, mogu do 31. decembra podnijeti zahtjev za izdavanje poreske kartice.

Zahtjev mogu podnijeti i poreski obveznici kod kojih je promijenjena visina kamate na stambeni kredit ili broj izdržavanih članova, kao i u visini premije životnog osiguranja ili u visini uplaćenog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Zahtjev se, u zavisnosti od osnova za ostvarivanje prava na umanjenje poreske osnovice, popunjava na osnovu otplatnog plana stambenog kredita za iduću godinu za kupovinu ili izgradnju jedne i jedine nekretnine.

Zahtjev se popunjava i na osnovu dokumentacije o izdržavanim članovima, polise o životnom osiguranju od društva za osiguranje koje posjeduje dozvolu Agencije za osiguranje Republike Srpske, te dokumenta iz kojeg je vidljiv iznos premije životnog osiguranja koji će se plaćati u narednoj godini i ugovora ili drugog dokumenta iz kojeg proističe obaveza plaćanja doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje.

Da bi poreski obveznici ostvarili pravo na umanjenje poreske osnovice na mjesečnom nivou, potrebno je da karticu koju je izdala Poreska uprava, predaju isplatiocu oporezivog dohotka.

Poreskim obveznicima koji nakon 31. decembra podnesu zahtjev poreska kartica biće izdata za period koji počinje prvog dana narednog mjeseca u odnosu na mjesec podnošenja zahtjeva.

Poreski obveznici koji su u toku ove godine ostvarili pravo na umanjenje osnovice po osnovu poreske kartice povrat poreza samo po osnovu izdržavanih članova uže porodice, a kod kojih nema promjena u obimu prava na umanjenje poreske osnovice, ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje poreske kartice za 2020. godinu.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок