"Ruska energetska sedmica 2019"

Đokić: Sektor energetike od strateškog značaja za Srpsku

  • 02.10.2019. 16:26

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas Srni da je za Srpsku vrlo bitno prisustvo na trećem Međunarodnom forumu "Ruska energetska sedmica 2019", koji je otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin, naglasivši da su oblast energetike i njen razvoj od strateškog značaja za Republiku.

"Na ovom forumu govori se o organizaciji i planovima u energetskom sektoru u svijetu, ali i kako unaprijediti saradnju i doći do najboljih rješenja kada je riječ o energetskoj tranziciji koja je zahvatila cijeli svijet u smislu da se sve više koristi energija iz obnovljivih izvora", rekao je Đokić koji do subote, 5. oktobra, učestvuje na ovom skupu na poziv ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka.

Đokić, koji se prije plenarne sjednice Foruma, zajedno sa ministrima svih zemalja učesnica ovog skupa sastao sa Putinom, rekao je da je ruski predsjednik govorio o energetskim pitanjima i strateškoj poziciji Rusije u tome.

"Ponoviću, ovaj forum jedan je od najvažnijih takvih skupova u svijetu kada je riječ o aktuelnim pitanjima u oblasti energetike, kao i planovima razvoja energetskog, ali i naftnog kompleksa. Na Forumu je više od 20 ministara iz raznih dijelova svijeta, a skupu, osim stručnjaka u oblasti energetike, prisustvuju predstavnici velikih i vodećih međunarodnih energetskih kompanija", rekao je Đokić.

On je istakao da je prisustvo na Forumu bitno s ciljem da Srpska iskoristi neka dostignuća drugih zemalja u energetici.

"I da budemo u budućnosti dio energetskog razvoja svijeta", rekao je Đokić.

Đokić je naglasio da je na sastanku sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom razgovarao o važnim projektima Rusije u energetskom i naftnom sektoru u Srpskoj.

"Govorili smo o tome da Rusija učini sve da ohrabri kompaniju `Zarubežnjeft` da još više pažnje posveti proizvodnji nafte u Rafineriji u Brodu", rekao je Đokić.

On je rekao da su razgovarali i o podršci projektu "Gasproma", koji putem firme "Jadran naftagas", obavlja istraživanje nafte u Posavini.

"To je obostrano značajan projekat", rekao je Đokić i dodao da će narednih dana imati priliku da se sretne i sa drugim važnim ljudima u oblasti energetike, kao i potencijalnim investitorima u tom sektoru.

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина